Re: Podnikat jako co? co další?
Já bych Váím doporučil si sednout s dobrým daňovým poradcem,aby to s Vámi celé rozebral a vysvětlil, protože je toho moc k porovnání a hodnocení.
Jediný společník s.r.o. - = jediný jednatel, bez zaměstnanců
ručení- OSVČ celým majetkem, s.r.o. jen firemním majetkem,
zaměstnat se- co budete v s.r.o,. dělat, máte možnost nějakou práci vykonávat, která nebude náplní jednatel? to se nedá takhle z dotazu vyčíst a myslím, žetyto stránky na to ani nestačí. I když plokud se chytnou chytré hlavy a každý Vám dá kousek, tak si z toho třeba složíte alespoň základ. Se založením s.r.o. jsou zaké spojeny finanční náklady- notář, smlouva, živ.oprávnění nové,OR atd.
Já bych doplnila, co uvedl Pája, že ještě záleží na oboru podnikání - někteří klienti u OSVČ služby neobjednají, ale u s.r.o. ano, některým vadí s.r.o., ale více důvěřují a.s. apod. Jako vždy - každé řešení má své výhody i nevýhody a co je výhodou pro mě, nemusí být pro Vás.
ANO, přesně tak to funguje, navíc ještě jsem se setkal s tím, že pokud má s.r.o. jen minimální zákonný ZK, předstihne ji např. u veř.zakázek jiná, která má třeba 1 milion,takový je život, důvěryhodnost partera si každý zkoumá sám, pokud má zájem.
Děkuji za názory. Je mi jasné, že téma je pro porostor této diskuse příliš široké. Šlo mi spíše o některé jednoznačné rozdíly v tom, co v které formě lze zahrnout do daňových nákladů (od letoška například zásadní rozdíl v zahrnování SP a ZP atd.) - tedy spíše finanční a daňové hledisko, abych ten prostor trochu zúžila. :-)
>>>>>>>>Jediný společník s.r.o. - = jediný jednatel, bez
>>>>zaměstnanců
>>>>ručení- OSVČ celým majetkem, s.r.o. jen firemním
>>>>majetkem,
>>>>zaměstnat se- co budete v s.r.o,. dělat, máte možnost
>>>>nějakou práci vykonávat, která nebude náplní
>>>>jednatel?
>>>>to se nedá takhle z dotazu vyčíst a myslím, žetyto
>>>>stránky na to ani nestačí. I když plokud se chytnou
>>>>chytré hlavy a každý Vám dá kousek, tak si z toho
>>>>třeba
>>>>složíte alespoň základ. Se založením s.r.o. jsou zaké
>>>>spojeny finanční náklady- notář, smlouva,
>>>>živ.oprávnění
>>>>nové,OR atd.
>>>>>>Já bych doplnila, co uvedl Pája, že ještě záleží na
>>>oboru podnikání - někteří klienti u OSVČ služby
>>>neobjednají, ale u s.r.o. ano, některým vadí s.r.o.,
>>>ale více
>>>důvěřují a.s. apod. Jako vždy - každé řešení má své
>>>výhody i nevýhody a co je výhodou pro mě, nemusí být
>>>pro>>>Vás.
>>ANO, přesně tak to funguje, navíc ještě jsem se
>>setka>>s tím, že pokud má s.r.o. jen minimální zákonný ZK,
>>předstihne ji např. u veř.zakázek jiná, která má třeba
>>1>>milion,takový je život, důvěryhodnost partera si
>>každý
>>zkoumá sám, pokud má zájem.
>>V roce 2004, když jsem si vyřizovala ŽL, jsem se nad tím také zamýšlela. Šla jsem to prodiskutovat s právníkem, ten měl ze mě spíš srandu (na co s.r.o.?). Jsem OSVČ, protože jsem se tenkrát lekla sankcí, které jsou v legislativě obvykle o řád (několik řádů) vyší pro právnické než pro fyzické osoby. Také ručení OM u s.r.o. není tak jednoduché, pokud dojde k soudnímu vymáhání pohledávek u zkrachovalé s.r.o., nastupuje osobní zodpovědnost jednatele. V roce 2004 bylo také administrativně náročné založit s.r.o. a provést jakékoliv změny - to byl úkol na několik měsíců (nepružné). Dnes bych se spíš přiklonila k tomu, založit s.r.o., zaměstnat se v něm a požívat běžných zaměstnaneckých výhod (nemocenská, cestovné...). Vyšší odvody ze mzdy (než u FO) by se pravděpodobně zkompenzovaly snížením daňového základu u DPPO.
Ještě lepší je založit firmu v Anglii - Ltd. nebo LLP (lze zdarma, pokud zakládáte osobně, přes zprostředkovatele 10 - 25 tisíc, i se sídlem, nominálním tajemníkem a výroční zprávou, tzv. spící firmy).
Zápis do českého OR pak přijde jen na 5000 Kč. Nepotřebujete žádného notáře ani cokoliv jiného.
Byrokracie nula.
Sídlo si rozhodně udělejte na Praze 3, a pokud možno se neregistrujte k DPH, pokud nechcete zažít teror.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 10. 2008 11:02
Dobrý den, podnikám jako OSVČ, nemám žádné zaměstnance. Dozvěděla jsem se, že by mohlo být výhodnější založit s.r.o. (jako jediný společník, nadále bez zaměstnanců). Můžete prosím někdo srovnat daňovou a právní výhodnost obou forem? Tzn. ručení, DzP, SP, ZP, penz. (živ.) pojištění, zda by v případě založení s.r.o. bylo lepší zaměstnat sama sebe n. figurovat pouze jako společník, jak moc se zvýší agenda kromě přechodu z DE na PÚ?
Zisk se pohybuje okolo 200 tis./rok.
Děkuji předem za Vaše názory a zkušenosti.