Re: Sleva na dítě - studenta
Samozřejmě máte pravdu, u studia na VŠ na formě studia nezáleží, takže jeden z rodičů může slevu uplatnit. Trochu mě zaráží, že zápis byl 26. 8. a studentem je od 1. 9. - uchazeč se obvykle stává studentem dnem zápisu ke studiu, nárok by tedy byl už za srpen. (V případě pochybností lze ověřit na studijním oddělení školy.) Vy jako jeho zaměstnavatel dáte slevu od listopadu (prokázal v říjnu), v ročním zúčtování nebo daň. přiznání může být podle mě od září.
Re: Sleva na dítě - studenta
Pokud je forma studia distanční, je také nárok na slevu a daňové zvýhodnění? Děkuji za odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 10. 2008 13:33
Vím, že se tyto případy řeší stále dokola, ale potřebuji se ujistit, zda si může jeden z rodičů našeho zaměstnance studujícího na VŠ, bakalářský stud.program s kombinovanou formou (23let) uplatnit daňové zvýhodnění. Účetní ve firmě, kde je rodič zaměstnán tvrdí, že na slevu nemá nárok, jelikož studuje kombinovanou formou, já myslím, že nárok má, jelikož je nezaopatřeným dítětem do 26ti let, žije s rodiči ve společné domácnosti a podle mne u studia na Vš na formě studia nezáleží. Ani nezáleží na tom, je je výdělečně činný. Zaměstnanec přinesl potvrzení o studiu (studentem je od 1.9.2008-31.8.2009), den zápisu ke studiu je 26.8.2008, vystaveno bylo 21.1O.2008. Podle mne má rodič nárok na slevu již za měsíc září, on sám na slevu na studenta od listopadu. Student je u nás zaměstnán na HPP od 3.9.2008.
Děkuji za odpověď.