Re: proplacení zbytkové dovolené na MD
>>Jsem na mateřské dovolené a k 1.11.08 už budu pobírat
>>rodičovský příspěvek.Na dotaz zaměstnavateli,kdy mi
>>proplatí zůstatek dovolené(29,5 dne) mi bylo
>>sděleno,že
>>až po znovu nastoupení do práce (což je až za 3roky)
>>nebo po ukončení pracovního poměru.Zdá se mi to
>>divné,je to opravdu tak ???
>>
>>Díky Dana
>
>Dovolená se skutečně proplácí jen při ukončení
>pracovního poměru. Takže vy musíte rychle požádat o její č
>e r p á n í po skončení mateřské dovolené. To nemůže
>zaměstnavatel odmítnout.
Čerpat dovolenou nemohu,protože už mám zažádáno o rodičovský příspěvek,zajímá mě to proplacení !To mi budou schraňovat 3 roky dovolenou a když nastoupím zpět do práce,tak se mi přičte k nové dovolené ?!?!>>>Jsem na mateřské dovolené a k 1.11.08 už budu pobírat
>>>rodičovský příspěvek.Na dotaz zaměstnavateli,kdy mi
>>>proplatí zůstatek dovolené(29,5 dne) mi bylo
>>>sděleno,že
>>>až po znovu nastoupení do práce (což je až za 3roky)
>>>nebo po ukončení pracovního poměru.Zdá se mi to
>>>divné,je to opravdu tak ???
>>>
>>>Díky Dana
>>
>>Dovolená se skutečně proplácí jen při ukončení
>>pracovního poměru. Takže vy musíte rychle požádat o
>>její č
>>e r p á n í po skončení mateřské dovolené. To
>>nemůže
>>zaměstnavatel odmítnout.
Váš zaměstnavatel i kolegyně mají pravdu. Pokud nechcete čekat 3 roky na proplacení dovolené(kterou by vám v případě neukončení PP stejně neproplatili, ale čerpala byste ji), pak máte možnost požádat zaměstnavatele p ř e d ukončením mateřské dovolené o čerpání dovolené (na zotavenou či řádné dovolené - tyto pojmy se už nepoužívají, ale aby to bylo srozumitelné) a po vyčerpání řádné dovolené požádáte zároveň zaměstnavatele o čerpání rodičovské dovolené do .... věku dítěte - jak si zvolíte. Toto vše stačí na jednom formuláři, doporučuji tedy písemnou formu, nechte si stvrdit z-elem, že převzal. Nezapomeňte doručit p ř e d ukončením mateřské dovolené - v tomto případě má z-el přímo povinnost ze zákona vaší žádosti vyhovět, pakliže byste termín "prošvihla" a požádala po mateřsé, pak již povinnost nemá, jen dobrou vůli a pokud by dobrou vůli neměl, skutečně by vám schraňoval váš nárok po celé 3 roky a navíc byste nárok na dovolenou (dle toho jak to vyjde), mohla mít krácený z důvodu čerpání rodičovské dovolené, kdežto, pokud zažádáte ještě před ukončením mateřské dovolené, pak váš nárok na řádnou dovolenou ze zákona - nemůže a nesmí být krácen pro zameškané dny z titulu čerpání rodičovské dovolené, proto spěchejte požádat z-ele o čerpání dovolené :) snad jsem to podala srozumitelně ....
ano - před ukončením mateřské dovolené (pobírání PPM) požádáte zam-tele o čerpání dovolené a zároveň si vyplníte tiskopis na pobírání rodič. příspěvku (na kontaktním místě, odkud pobíráte např. přídavky na děti), takže budete mít nějaký čas souběžně 2 příjmy (za čerpanou dovolenou + za rodič. příspěvek, ale to je plně v souladu se zákony), před ukonč. čerpání dovolené požádáte zam-tele o čerpání rodičovské dovolené max. do 3 let dítěte (toto můžete také skloubit se žádostí o čerpání dovolené - napíšete rovnou obě žádosti zam-teli)
dovolená se proplácí jen při ukonč. PP (jinak nelze)
popř. se podívejte do historie dotazů - je to zde probíráno velmi často (i s odkazy na příslušné §§ zákonů)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 10. 2008 20:01
Jsem na mateřské dovolené a k 1.11.08 už budu pobírat rodičovský příspěvek.Na dotaz zaměstnavateli,kdy mi proplatí zůstatek dovolené(29,5 dne) mi bylo sděleno,že až po znovu nastoupení do práce (což je až za 3roky) nebo po ukončení pracovního poměru.Zdá se mi to divné,je to opravdu tak ???
Díky Dana