Student a daňové přiznání

• (neregistrovaný)

24. 3. 2011 16:42

Jsem studentkou. Na internetu jsem našla marketingovou společnost u které jsem se zaregistrovala a teď pro společnost hledám přes internet nové lidi (rekrutace nových lidí). Za rok jsem si takto vydělala 21 000 kč. A chci se zeptat, jestli mám také vyplnit daňové přiznání? Je to povinné? Co se stane, když daňové přiznání nevyplním? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 3. 2011 14:09

autorka

Dobrý den,

z dotazu jsem nepochopila, jaký je Váš vztah ke společnosti.

a) Nejste zaměstnanec - provádíte soustavnou, opakovanou výdělečnou činnost. Nejen, že jste se měla zaregistrovat k dani z příjmů fyzických osob, k sociálnímu a zdravotnímu pojištění, ale hlavně riskujete pokutu pro neoprávněné podnikání. Předpokládám, že by se mohlo jednat o některou z živností volných. Přiznání k dani z příjmů a přehledy pro ČSSZ a příslušnou ZP jsou povinné. Žádné osvobození se na Vás nevztahuje. Z důvodu studia jste OSVČ vedlejší. To musíte úřadům doložit potvrzením ze školy. Situaci řešte okamžitě.

b) Jste zaměstnanec - mohlo by se jednat např. o dohodu o provedení práce. Potom byste  požádala zaměstnavatele o potvrzení o zdanitelných příjmech. Jestliže byla sražena záloha,  měla byste ve vlastním zájmu přiznání podat. Vrátili by Vám sražené zálohy.

Dagmar Kučerová  ???

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).