Hlavní navigace

Odstupné

• (neregistrovaný)

22. 10. 2008 7:20

Prosím o pomoc

Pan vedoucí se rozhodl, že bude muset propustit několik zaměstnanců z důvodů nadbytečnosti. Vůbec nevím jak mám já jako mzdová účetní postupovat. Napíšu jim výpověď z důvodů nadbytečnosti s 2 měsíční výpovědní dobou? A musí dostat 3 měsíční odstupné? To znamená, že po dobu 3 měsíců jim budu zasílat na účet peníze vypočítané z posledního čtvrtletí př.: průměr na dovolenou má 900,- vynásobim počtem pracovních dní? Nebo jak se to vypočítá? Nemám s tim žádné zkušenosti. Doslechla jsem se, že se neodvádí ani ZP ani SP jen daň je to tak?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 10. 2008 7:49

xy5 (neregistrovaný)

Re: odstupné
      výpověď by měl napsat ten, kdo má k tomu oprávnění
      musí být uvedený přesný §
      v poslední mzdě vyplatíte platným průměrem v té době 3 měs. odstupné (nesráží se SP, ZP, jen se daní společně se mzdou)
      můžete se domluvit i na pozdější výplatě odstupného, ale s tím musí dotyčný zam-ec souhlasit (potom byste ale danila bez podepsaného prohlášení)
      výpočet řeší Zákoník práce § 351 - 362(nepočítáte na prac. dny)

• 22. 10. 2008 10:46

pája (neregistrovaný)

Re: odstupné
      Ať si tu výpověď napíše vedoucí nebo si někoho kvalifikovaného zajistí, proč Vy jako mzd.účetní se máte podílet na něčem, co dle vlastního vyjádření vůbec neznáte? Co když uděláte chybu, zaměstnanec se bude u soudu domáhat neplatnosti výpovědi, soud vyhraje a Vy pak budete ve firmě jako "pachatel" škody, protože se bude zam-ci doplácet zpětně. Buďte velmi opatrná, není to zase tak jednoduché a bez možnosti negat.dopadů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).