Re: Prodej auta - nepodnikatel
Asi to bylo nesrozumitelné - záleží jak dlouho jste byl vlastníkem vozidla....
Re: Prodej auta - ještě dotaz
Prosím o upřesnění, asi budu vypadat jako ?????
Když si soukromě koupím za 300.000.-Kč osobní auto, za půl roku ho prodám, pochopitelně ze méně, např. za 250.000.-Kč, tak ten příjem se daní? Toto není nějaká ironie, já fakt nemám vůbec představu, jak by to mělo být a zákon se mi studovat nechce, v té oblasti se vůbec nepohybuji.
Dík předem za vysvětlení.
Pokud auto prodáte za půl roku, musíte v březnu 2009 podat daňové přiznání k DPFO a do par. 10 uvedete příjem z prodeje 250.000 výdaje také 250.000 Kč, protože přestože jste měl výdaje s pořízením 300.000 tak u zdanění ostatních příjmů se uplatňují náklady maximálně do výše příjmů. Pokud jste kromě prodejem auta byl třeba i zaměstnaný, do § 6 budete uvádět i příjmy ze zaměstnání.
děkuji za reakci a vysvětlení, ale přiznám, že jsem z toho ještě blbější, když příjerm a výdaj rovná se stejné částce,co tedy budu danit, když je to šulnul?Jsem již v důchodu, takže příjmy ze zaměstnání nemám, ale jako OSVČ mi dělá přiznání účetní, musí to tam tedy uvést? Promiňte, ale tato oblast je mi úplně cizí jako thajská džungle.
to se vám nedivím, ono je to trochu jinak:-) uvedete skutečné příjmy i výdaje - tj.300t. a 250t. vyjde vám ztráta, ale ta z §10 nejde, takže ZD nula. přiznat musíte, protože jste zdanitelný příjem měl (když podnikáte a máte příjmy=výdaje, tak přece taky podáváte)
pokud nepodáte a nereagoval byste ani na výzvu k podání, mohli by vám domlasknout jen příjmy.
jasnější?
děkuji,pomalu se uklidňuji, když dovolíte ještě na upřesnění, pokud bych neměl ýžádné příjmy ze zam.nebo jako OSVČ a nastala popsaná situace s prodejem se ztrátou, tak ne-musím podávat DP?
Nechápu, jak se toto může někdo naučit a kvalifikovaně to uplatňovat v praxi.Mám dojem, že nedávno se tázající začínající účetní, která se ptala, co by vše měla znát,aby bylla dobrou úč., až toto přečte, odevzdá papíry a půjde raději na brigádu do dolů.
Jinak děkuji za trpělivost s daň.analfabetem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 10. 2008 8:55
Musí zdanit prodej auta člověk, který nepodniká nebo auto nemá v majetku na IČO?