OA-vložení do obchodního majetku PROSIM

• (neregistrovaný)

22. 10. 2008 12:32

Dobrý den, jsem podnikatel, plátce DPH a vedu DE. Pročítala jsem diskuze a zjistila jsem, že abych mohla uplatňovat DPH z PHM a ostatních výdajů musím mít automobil vložený do obchodního majetku. Jak to mám ale udělat - to vložení. Stačí, když ho začnu odepisovat? Ale co když se nakonec rozhodnu pro uplatňování výdajů %?
    Musím udělat nějaký jiný formální krok?
    Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 10. 2008 14:51

BP (neregistrovaný)

Re: OA-vložení do obchodního majetku PRO
      Domnívám se, že především se musíte přihlásit na FÚ k dani silniční, a to od data, kdy chcete OA používat.
      Předtím auto samozřejmě koupíte, bankou nebo pokladnou proběhne úhrada, a to je doklad o pořízení, na základě kterého zaevidujete do majetku a vypočítáte odpisy. Potom jsou samozřejmě daňově uznatelné náklady na provoz a údržbu automobilu včetně uplatňování DPH.

Pokud se rozhodnete pro uplatňování paušálem, tak tyto náklady přijdou samozřejmě vniveč, (musíte však uschovat, protože ovlivnilo přiznání k DPH), a v roce, kdy budete uplatňovat paušál tak přerušíte odpisy, abyste se o ně nepřipravila.

Možná to není úplný výčet všeho, jestli Vás napadne další otázka, ptejte se.

BP

• 22. 10. 2008 14:55

Šárka (neregistrovaný)

Všechno výše uvedené jsem udělala, jen si lámu hlavu s tím, zda bych měla mít auto v technickém průkazu na IČO, ale doufám, že snad ne :-)

• 22. 10. 2008 15:21

BP (neregistrovaný)

Většina mých klientů to má na IČO, sem tam má někdo i na sebe, nemám zkušenost, co na to FÚ, ale hlavně veďte knihu jízd, aby tam byly zachycené cesty. Pokud bude nějaká soukromá, tak músíte DPH i náklady krátit - ale určitě žádná soukromá nebude :-)))
      Většina podnikatelů používá k soukromým jízdám jiné, většinou maželčino (manželovo) auto :-))))

• 23. 10. 2008 11:11

JR (neregistrovaný)

Nedávno jsem podobný případ - vklad OA do podnikání řešila s daň.poradcem a říkal, že v TP by mělo být IČO, ale lze i r.č.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).