Re: OA-vložení do obchodního majetku PRO
Domnívám se, že především se musíte přihlásit na FÚ k dani silniční, a to od data, kdy chcete OA používat.
Předtím auto samozřejmě koupíte, bankou nebo pokladnou proběhne úhrada, a to je doklad o pořízení, na základě kterého zaevidujete do majetku a vypočítáte odpisy. Potom jsou samozřejmě daňově uznatelné náklady na provoz a údržbu automobilu včetně uplatňování DPH.
Pokud se rozhodnete pro uplatňování paušálem, tak tyto náklady přijdou samozřejmě vniveč, (musíte však uschovat, protože ovlivnilo přiznání k DPH), a v roce, kdy budete uplatňovat paušál tak přerušíte odpisy, abyste se o ně nepřipravila.
Možná to není úplný výčet všeho, jestli Vás napadne další otázka, ptejte se.
BP
Re: OA-vložení do obchodního majetku PRO
Většina mých klientů to má na IČO, sem tam má někdo i na sebe, nemám zkušenost, co na to FÚ, ale hlavně veďte knihu jízd, aby tam byly zachycené cesty. Pokud bude nějaká soukromá, tak músíte DPH i náklady krátit - ale určitě žádná soukromá nebude :-)))
Většina podnikatelů používá k soukromým jízdám jiné, většinou maželčino (manželovo) auto :-))))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 10. 2008 12:32
Dobrý den, jsem podnikatel, plátce DPH a vedu DE. Pročítala jsem diskuze a zjistila jsem, že abych mohla uplatňovat DPH z PHM a ostatních výdajů musím mít automobil vložený do obchodního majetku. Jak to mám ale udělat - to vložení. Stačí, když ho začnu odepisovat? Ale co když se nakonec rozhodnu pro uplatňování výdajů %?
Musím udělat nějaký jiný formální krok?
Děkuji za odpovědi.