Re: Platba kreditní kartou v obchodě
Já osobně o dokladech hrazených kartou účtuji jako o přijatých fakturách, a bankou ji jako uhradím. Možná je to krkolomné, ale do pokladny účtovat nelze, protože nebyl úbytek hotovosti, a v bance by se zase nemělo účtovat o nákladech - vyjma bankovních poplatků.
Snad jsem Vám trošku pomohla.
BP
Já účtuji v Money, mám odlišnou číselnou řadu v závazcích, bankou hradím závazky, používám účet 325.
Jen mám vždy problém, když na výpise je částka odepsaná a doklad se jaksi ztratil. Účtuji jako pohledávku za zaměstnancem(poskytnutá pujčka), uhrazuji přes pokladnu....snad je to dobře
Mirka
Já mám taky Money, a pávě se mi nejlépe osvědčilo zadat jako přijatou fa s úhradou. Ale na to jste se neptala:-)), když zaměstnanec ztratí doklad, tak má smůlu, nedostane žádné peníze za nákup, a určitě bych to účtovala stejným způsobem. Jenže pak se nic nedostane do nákladů a do DPH, protože potom je to jen o úbytku v bance a přírůstku v pokladně.
Ale paní doklad z IKEA má, takže nevím, jak jinak dostat do nákladů, když to nemůže účtovat jako pokladní výdej. Jedině přes ostatní závazky, a to mi přišlo stašně zbytečně krkolomné, tak zadávám jako došlou fakturu. Doufám, že mne jiní kolegové nenapadnou, že to dělám blbě... :-)))
BP
i
>>>>přečetla příspěvky, nejsem schopna proúčtovat tento
>>>>doklad.
>>>>
>>>>Mám doklad z IKEI nákup pro podnikání, tento byl
>>>>uhrazen kreditní kartou podnikatelskou. Doklad je na
>>>>2650,42 - 501 a 503,58 - 343, ale nevím kam a jak
>>>>zaúčtuju
>>>>tento doklad z Ikei - bude to normálně v pokladně?? A
>>>>jakým zápisem. Mám program POHODA.
>>>>
>>>>A pak mám výpis z této podnikatelské karty
>>>>
>>>>Moc děkuji za pomoc
>>>
>>>Já osobně o dokladech hrazených kartou účtuji jako o
>>>přijatých fakturách, a bankou ji jako uhradím. Možná
>>>je
>>>to krkolomné, ale do pokladny účtovat nelze, protože
>>>nebyl úbytek hotovosti, a v bance by se zase nemělo
>>>účtovat o nákladech - vyjma bankovních poplatků.
>>Já účtuji v Money, mám odlišnou číselnou řadu v
>>závazcích, bankou hradím závazky, používám účet 325.
>>
>>Jen mám vždy problém, když na výpise je částka
>>odepsaná a doklad se jaksi ztratil. Účtuji jako
>>pohledávku za
>>zaměstnancem(poskytnutá pujčka), uhrazuji přes
>>pokladnu....snad je to dobře
>>Mirka
>
>Já mám taky Money, a pávě se mi nejlépe osvědčilo
>zadat jako přijatou fa s úhradou. Ale na to jste se
>neptala:-)), když zaměstnanec ztratí doklad, tak má smůlu,
>nedostane žádné peníze za nákup, a určitě bych to
>účtovala stejným způsobem. Jenže pak se nic nedostane do
>nákladů a do DPH, protože potom je to jen o úbytku v
>bance a přírůstku v pokladně.
>
>Ale paní doklad z IKEA má, takže nevím, jak jinak
>dostat do nákladů, když to nemůže účtovat jako pokladní
>výdej. Jedině přes ostatní závazky, a to mi přišlo
>stašně zbytečně krkolomné, tak zadávám jako došlou fakturu.
>Doufám, že mne jiní kolegové nenapadnou, že to dělám
>blbě... :-)))
>
>BP
Já to dělám také tak, vytvořila jsem si novou řadu přijatých faktur, protože bych to jinak nedostala do DPH a účtuji např.501/321 100,--, 343/321 19,-- , a potom přes peníze na cestě 321/261 a 261/221.
Tak nakupovali jsme benzín na kartu - účtovala jsem to přes pokladnu (zdá se mi to nejjednodušší) jako výdej nákup materiálu 500/211 a 343/211 (tím se dostane DPH do přiznání) a zároveň jako příjem který jsem si nazvala placení kartou 211/26110. Vždy k 20. jsme to vyrovnávalii v bance na přepážce a to jsem zase účtovala do pokladny jako vyrovnání nákladů z karty 26110/211. Samozřejmě to lze vyrovnat i převodem 26110/221. Byla to kreditní karta a už jsem jí zrušila :-))
To mi povídejte, není den, abych sem nezašla, když ne pro radu, tak alespoň "co je nového". Někdy si říkám, že na minutku, a pak se tu zaseknu 2 hodiny :-)))
Ale mnohokrát už mi to pomohlo. Nemám ráda ale ty arogantní, a že jich tu je..... Naštěstí víc je těch prima.
Také hezký den.
BP
Účtuji taky přes pokladnu, doklad o placení kartou jako příjem (211/261),doklad o druhu nákladu jako výdej (501+343,518+343/211)a banku 261/221 - tzv. elektronické
peníze, na výpisu nepoznám jestli jde o skutečný výběr z bankomatu nebo placení kartou a ten mám v ruce obvykle dřív než účty.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 10. 2008 13:49
Dobrý den,
omlouvám se, ale jsem dneska nějak mimo, ikdyž jsem si přečetla příspěvky, nejsem schopna proúčtovat tento doklad.
Mám doklad z IKEI nákup pro podnikání, tento byl uhrazen kreditní kartou podnikatelskou. Doklad je na 2650,42 - 501 a 503,58 - 343, ale nevím kam a jak zaúčtuju tento doklad z Ikei - bude to normálně v pokladně?? A jakým zápisem. Mám program POHODA.
A pak mám výpis z této podnikatelské karty
Moc děkuji za pomoc