Re: Proplácení Rehabilitací zaměstnavate
...
Jenže to právě nejde přesunout mimo pracovní dobu!Minulý rok jsem laboroval tak stejně a všechny rehabilitace mi proplatili...propustku jsem měl potvrzenou z rehabilitačniho střediska a nebyl v tom žádný problém...A to navíc dojíždím na ty rehabilitace do 30 km vzdáleného města...A na kom to proplácení propustek záleží?Kdo o tom rozhoduje a podle čeho se to posuzuje,zda se to proplatí či nikoliv?
Rozhoduje nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci
Toto nařízení vlády však rehabilitaci neuvádí, uvádí pouze Vyšetření nebo ošetření
"a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a)."
z tohoto jasně plyne, že při rehabilitaci (nejedná se o vyšetření ani ošetření) nemáte nárok na pracovní volno a náhradu mzdy, můžete tedy buď požádat o neplacené volno, dovolenou (tu lze čerpat i po půl dnech) nebo se domluvit se zaměstnavatelem, že si to odpracujete jindy.
.......
Podle mě se jedná o OŠETŘENÍ ve zdravotnickém zařízení(V mém případě se jedná o Zdravotnické zařízení Fakultní nemocnice Ostrava-Klinika léčebné Rehabilitace),A ošetření není možné provést mimo pracovní dobu.
Já jsem po operaci ramene a bez rehabilitace to zatím nejde...Socialka mi Podpůrčí dobu už neprodloužila i když mam rameno rozhýbané na 75%...takže se zatim bez RHB ošetření neobejdu...Dovolenou už žádnou nemám a nadpracovat 30 hodin je u mě prozatím absolutně nemožné v důsledku zdravotního stavu...takže doufám že mi to zaměstnavatel proplatí...
...
Ja jsem přesvědčen o tom že to v mém případě nezbytné ošetření je!!!Bylo mi v práci řečeno že pokud bude potvrzená propustka Zdravotnickým zařízením,kterým klinkika lečebné rhb v Ostravě je tak mi bude propustka proplacena.Věřím že úplně stejným způsobem jako u stejného případu v lonském roce(u mě).A pokud ne tak se to nějak vyřeší, ale na inspektorát volat nebudu...přece si proti sobe nepošlu zaměstnavatele...nejsem blázen...
Takže to více méně bude záležet na zaměstnavateli zda mi ty potvrzené propustky proplatí či nikoliv...je to tak?
U nás také, ale určitě se kontroluje, zda aspoň v některé dny není možné provést mimo pracovní dobu a také, zda je to zařízení nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a potom se třeba proplácí jen např. 3 hod., i když je pracovník mimo 6 hodin protože dojíždí do jiného než nejbližšího zařízení.
>>U nás RHB běžně proplácíme.
...
>U nás také, ale určitě se kontroluje, zda aspoň v
>některé dny není možné provést mimo pracovní dobu a také,
>zda je to zařízení nejblíže bydlišti nebo pracovišti
>zaměstnance a potom se třeba proplácí jen např. 3 hod.,
>i když je pracovník mimo 6 hodin protože dojíždí do
>jiného než nejbližšího zařízení.
...
Já dojíždím na RHB do Ostravy na písemné doporučení mého ortopeda...Na RHB jsem chodil 6 měsíců v blízkosti bydliště a zaměstnání ale nemají takové vybavení které potřebuji,takže musím dojíždět do Ostravy...Nestěžuji si.Jen konstatuji.Snad to dobře dopadne a všechny propustky na RHB mi proplatí...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 10. 2008 14:15
Dobrý den.Potřebuji poradit.Vracím se po 9 měsících nemocenské do práce a budu ještě stale pokračovat v rehabilitacích které mi napsala rehabilitační lékařka.Zaměstnavatel mi řekl že by mohl být problém s proplácením krátkodobé nepřítomnosti v práci(propustka k Lékaři),což mě zaskočilo,protože rehabilitace nemůžu nechat až po pracovní době ale musím jezdit v pracovní době a vychází to celkově na 29 hodin v listopadu,což je dost a kdyby mi to nezaplatili tak by to bylo celkem dost peněz.Má na to změstnavatel právo nezaplatit mi propustky na rehabilitace které mi napsala Rehabilitační Lékařka?Děkuji za odpovědi