Re: Další mateřská
Jakou si zvolíte variantu pobírání rodič. příspěvku s tím vůbec nesouvisí. Vy si u zaměstnavatele požádáte o rodičovskou dovolenou na délku, kterou si zvolíte, nejdéle však do 3 let dítěte, protože delší rodičovská dovolená neexistuje. Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele a rodičovský příspěvek je název státní dávky, tyto dvě věci spolu nemají žádnou souvislost. Takže pokud bude Váš nástup na další mateřskou ještě v době, kdy budete čerpat rodičovskou dovolenou, bude se mateřská počítat stejným postupem, jako kdybyste šla na mateřskou z práce. Tzn. vezmou se výdělky ve 12ti měsících před měsícem nástupu na mateřskou a podělí se kal. dny v tomtéž období, od kterých se nejprve odečtou kal. dny mateřské, rodičovské, nemoci a nepl. volna. Pokud v těch zmíněných 12ti měsících není žádný výdělek a odpracovaný den, jde se vždy o 3 měsíce dozadu až se narazí na tříměsíční období, ve kterém nějaký výdělek a odpracovaný den byl a z toho takto základ vypočítá.
Re: Další mateřská
ano, pokud se změní zákony od 1.1.2009 - bude úplný převrat i v rozhodném období (jak se bude posuzovat PPM při řetězových porodech, to jsem ze školení nepochopila, ale že změny budou a velké, to je pravda..)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 10. 2008 11:25
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zkušených.Jsem těhotná a v únoru čekám první dítě.Můj výdělek je 25000 Kč. Po ukončení mateřské si vyberu jen 2 roky rodič.přísp.Co když do 2 let otěhotním znovu.Musím něco odpracovat,aby mi byla vypočítaná mateřská opět z 25000 Kč, nebo se mi to automaticky bude počítat z této částky? Děkuji všem za radu.