Re: Zvýšení alimentů
Neporadím vám jako právník, ale z vlastní zkušenosti. Nevím,kolik je vašemu synovi, ale pokud vám manžel platí 6 let stejně vysoké alimenty, požádala bych určitě o zvýšení. Záleží dost na soudci/kyni, který toto posuzuje. S největší pravděpodobností budou posuzovat i váš příjem, ale ten jeho stoprocentně. Buďte připravená na to, že se soud může taky táhnout i několik let (u nás např. 3 roky), zase to záleží individuelně na soudu i soudci. Pokud ale výživné navýší, bývá to se zpětnou platností ke dni podání žádosti o zvýšení. To, že synovi nic nedává nad rámec výživného, i všechny synovy potřeby, tu školu v přírodě, jeho zájmy, všechno musíte u toho soudu říct. Na žádost o zvýšení výživného se žádný kolek nedává, nic se neplatí. Myslím, že se podává u okresního soudu, kde máte vy trvalý pobyt, ale to nevím stoprocentně (u dospělých dětí se žádost podává v místě bydliště otce, ale myslím, že u nedospělých je to jinak), pokud se chcete ujistit, zavoeljte si na soud, tam vám to povědí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 10. 2008 19:16
Dobrý večer,
ráda bych se zeptala zda při žádosti o zvýšení alimentů musím dodat potvrzení o výši svého příjmu a zda by bylo k této přihlíženo. Jsem rozvedená již cca šest let a za celou dobu jsem o zvýšení alimentů nežádala. Na syna se ale čím dál tím více zvyšují výdaje. Mamka mi stále říká, abych si zažádala o zvýšení alimentů, ale já se obávám, že by mi je nezvýšili kdybych doložila svůj příjem. Příjem nemám extrémně vysoký, ale nízký příjem také nemám. Exmanžel platí alimenty sporadicky, tak jako vše co má platit - různé leasingy apod. Co se týče jeho příjmu, ten nedokáži momentálně odhadnout, dělá taxikáře, ale myslím si, že má nižší příjem než já a díky tomu se bojím, aby dle toho nebylo posuzováno. Syn má s postupujícím věkem samozřejmě i vyšší požadavky. Během posledního měsíce přinesl ze školy nabídku na školu v přírodě v zahraničí a na čtyřdenní výlet do zahraničí. Já ale zase nemám takový příjem, abych mu toto mohla zaplatit a když mu řeknu, aby si řekl tatínkovi, tak za ním on raději nejde, protože ví, že bu mu na to nepřidal. Jeho otec mu není schopný ani zavolat a popřát k narozeninám, ani poslat blbou čokoládu k vánocům. Zato je ale schopný koupit své kočce pelech za pět tisíc korun.
Myslíte si, že mám šanci se žádostí na zvýšení alimentů uspět?
Pokud ano, kam tuto žádost podat - k soudu kde mám bydliště já nebo exmanžel? Je potřeba na tuto žádost kolek a za kolik Kč?
Předem mnohokrát děkuji za odpověď.