Re: zrušení živ. pojištění a dodanění
Podmínkou pro daňový odpočet je, že jste platil nejméně 60 měsíců a dosáhl jste věku 60 let. Věkovou hranici splňujete, třeba jste dosáhl i potřebné doby placení? Na tom, dokdy máte sjednané pojistné plnění, pro daňové účely nezáleží, a třeba nic dodaňovat nemusíte. :-))
Jestliže podmínky nesplníte, sečtete uplatňené daňové odpočty z minulých let a součet bude příjmem podle § 10. Daň je teď 15%, nebudete se zabývat tím, jaká byla daň předtím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 10. 2008 17:20
Od roku 2001 mám uzavřeno životní pojištění, které nyní potřebuji zrušit. Je mi 61 let, pojistka má skončit v 65 letech. Jak se dodaňuje: 1) počet uplatněných roků x 12 000 Kč = § 10?? a zdanit 15 % nebo 2) musím zjistit, kolik jsem ušetřil v jednovlivých rocích na daních, sečíst ty rozdíly a to dát do § 10 a zdanit 15 %. Vždy jsem ale platil ty nejvyšší daně!!