Zrušení živ. pojištění a dodanění

• (neregistrovaný)

27. 10. 2008 17:20

Od roku 2001 mám uzavřeno životní pojištění, které nyní potřebuji zrušit. Je mi 61 let, pojistka má skončit v 65 letech. Jak se dodaňuje: 1) počet uplatněných roků x 12 000 Kč = § 10?? a zdanit 15 % nebo 2) musím zjistit, kolik jsem ušetřil v jednovlivých rocích na daních, sečíst ty rozdíly a to dát do § 10 a zdanit 15 %. Vždy jsem ale platil ty nejvyšší daně!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 10. 2008 11:45

R.K. (neregistrovaný)

Re: zrušení živ. pojištění a dodanění
      Já si myslím, že došlo v jednotlivých letech ke změně odčitatelné položky od základu daně a asi bych to řešila dodatečnými daňovými přiznáními za jednotlivé roky...

• 28. 10. 2008 15:59

Ivča1 (neregistrovaný)

Pokud nesplníte podmínky pro uplatnění odpočtu životního pojištění (nemáte smlouvu do 60-ti let?), platí varianta a) za předpokladu, že odpočet byl ročně 12 tis.

• 30. 10. 2008 9:51

Anna (neregistrovaný)

Podmínkou pro daňový odpočet je, že jste platil nejméně 60 měsíců a dosáhl jste věku 60 let. Věkovou hranici splňujete, třeba jste dosáhl i potřebné doby placení? Na tom, dokdy máte sjednané pojistné plnění, pro daňové účely nezáleží, a třeba nic dodaňovat nemusíte. :-))
      Jestliže podmínky nesplníte, sečtete uplatňené daňové odpočty z minulých let a součet bude příjmem podle § 10. Daň je teď 15%, nebudete se zabývat tím, jaká byla daň předtím.

• 30. 10. 2008 9:54

Anna (neregistrovaný)

Teď jsem si všimla, že platíte od roku 2001, takže můžete být úplně v klidu - postihne vás pouze sankce z pojišťovny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).