Ubytovací služby a oznámení podnikání

• (neregistrovaný)

25. 3. 2011 11:44

Mám 2 nemovitosti – rodinný dům a rekreační chalupu a obojí chci pronajímat. Na živnostenském úřadu jsem nahlásil adresy obou nemovitostí jako provozovny a přihlásil jsem si živnost Ubytovací služby. Musím učinit ještě nějaké další kroky vůči ostatním úřadům jako je katastrální úřad, finanční úřad, stavební úřad, apod?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 3. 2011 14:23

autorka

Dobrý den,

vyřídil jste si živnostenské oprávnění, nebudete tedy zdaňovat podle § 9, ale podle § 7 ZDP. Vztahuje se na Vás registrace k dani z příjmu fyzických osob, registrace u ČSSZ a příslušné ZP. Vše je možné zaregistrovat prostřednictvím centrálních míst živnostenských úřadů. Pokud nejste současně zaměstnán (nebo již nepodnikáte), musíte  platit minimální zálohy na pojistné (z pronájmu zdaňovaného podle § 9 ZDP se pojistné neodvádí).     

Provozovny jsou ve Vašem vlastnictví, na katastrální úřad nic nehlásíte. Musí být samozřejmě v souladu se stavebním zákonem. Další informace v článku:
      Z chajdy provozovna? Přečtěte si, co vše je třeba nahlásit a na co si dát pozor

Dagmar Kučerová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).