Dobrý den,
vyřídil jste si živnostenské oprávnění, nebudete tedy zdaňovat podle § 9, ale podle § 7 ZDP. Vztahuje se na Vás registrace k dani z příjmu fyzických osob, registrace u ČSSZ a příslušné ZP. Vše je možné zaregistrovat prostřednictvím centrálních míst živnostenských úřadů. Pokud nejste současně zaměstnán (nebo již nepodnikáte), musíte platit minimální zálohy na pojistné (z pronájmu zdaňovaného podle § 9 ZDP se pojistné neodvádí).
Provozovny jsou ve Vašem vlastnictví, na katastrální úřad nic nehlásíte. Musí být samozřejmě v souladu se stavebním zákonem. Další informace v článku:
Z chajdy provozovna? Přečtěte si, co vše je třeba nahlásit a na co si dát pozor
Dagmar Kučerová
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2011 11:44
Mám 2 nemovitosti – rodinný dům a rekreační chalupu a obojí chci pronajímat. Na živnostenském úřadu jsem nahlásil adresy obou nemovitostí jako provozovny a přihlásil jsem si živnost Ubytovací služby. Musím učinit ještě nějaké další kroky vůči ostatním úřadům jako je katastrální úřad, finanční úřad, stavební úřad, apod?
Děkuji