Re: vyjmutí majetku z evidence a DPH
Bohužel k DPH si netroufnu nic napsat, nejsem si jistá odpovědí, tak než špatná, tak radši žádná odpověď. Snad se ještě někdo ozve nebo zkuste vyhledat v historii.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 10. 2008 19:23
Prosím o radu v tomto problému. F.O.-OSVČ, plátce DPH má v majetku stroj, u kterého při koupi uplatnila DPH, zařadila do majetku a odepisuje ho (ještě není odepsán, nakoupen asi před2-3 roky). Nyní ho chce prodat. A ptá se, žé někde slyšel, že lze stroj nejdříve vyjmout z evidence majetku a pak ho prodat mimo účetnictví. Lze toto?
Mě napadají tyto "zádrhele":
Pokud majetek není plně odepsán, nebude odvádět DPH a z jaké ceny, pokud se daňové odpisy počítají až k 31.12.? - Lze za tento rok uplatnit odpis?
Příjem z prodeje zdaní pod §10- jiné příjmy nebo je nezdaní vůbec? a může si jako výdaj uplatnit ZC majetku nebo si nelze uplatnit žádný výdaj?
Je tu ještě dále nějaký problém, který mě momentálně nenapadá?
Vtip prý má být v tom, že pokud majetek prodá mimo účetnictví, nebude příjem z prodeje podléhat zdravotnímu a sociáolnímu pojišťění. On navíc svoji činnost úplně utlumil (od června fakticky nevykonává činnost), ale ještě nezrušil.
Děkuji všem, kdo mi poradí.