Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 10. 2008 22:53
Dobrý den, mám dotaz. Vlastním chatu a na pozemek, na kterém stojí, se dostanu pouze přechodem přes pozemek souseda. Se sousedem vycházím, nejsou žádné problémy, ale věc chci mít právně čistou a proto mi soused slíbil, že bezplatně v můj prospěch (vlastně ve prospěch mého pozemku) zatíží svůj pozemek věcným břemenem právem chůze a jízdy. Tady je mi jasné, že se věcné břemeno musí vložit do katastru nemovitostí. Mě jde o jinou věc, tedy zda z tohoto práva budu platit nějakou daň. Na stránkách MF jsem našel komentář k zákonu č. 151/1997 Sb., o oceňování práv odpovídajících věcným břemenům a že pokud nelze cenu zjistit, oceňuje se právo z věcného břemene jednotnou částkou 10000,- Kč. Zde ale píší, že se zdaňuje bezúplatné zřízení věcného břemene při nabytí nemovitosti darováním, což není můj případ. V zákoně č. 357/1992 Sb. o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, který je na Vašich stránkách jsem v § 9/1b) a § 10/1 c) našel, že bezúplatné zřízení věcného břemene bylo předmětem daně z převodu nemovitostí, ale novelou bylo zrušeno. Prosím poraďte, jak to tedy je, mám v tomto případě nějaké daňové povinnosti, či ne. Předem děkuji Tomáš