Věcné břemeno-daňová povinnost

• (neregistrovaný)

28. 10. 2008 22:53

Dobrý den, mám dotaz. Vlastním chatu a na pozemek, na kterém stojí, se dostanu pouze přechodem přes pozemek souseda. Se sousedem vycházím, nejsou žádné problémy, ale věc chci mít právně čistou a proto mi soused slíbil, že bezplatně v můj prospěch (vlastně ve prospěch mého pozemku) zatíží svůj pozemek věcným břemenem právem chůze a jízdy. Tady je mi jasné, že se věcné břemeno musí vložit do katastru nemovitostí. Mě jde o jinou věc, tedy zda z tohoto práva budu platit nějakou daň. Na stránkách MF jsem našel komentář k zákonu č. 151/1997 Sb., o oceňování práv odpovídajících věcným břemenům a že pokud nelze cenu zjistit, oceňuje se právo z věcného břemene jednotnou částkou 10000,- Kč. Zde ale píší, že se zdaňuje bezúplatné zřízení věcného břemene při nabytí nemovitosti darováním, což není můj případ. V zákoně č. 357/1992 Sb. o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, který je na Vašich stránkách jsem v § 9/1b) a § 10/1 c) našel, že bezúplatné zřízení věcného břemene bylo předmětem daně z převodu nemovitostí, ale novelou bylo zrušeno. Prosím poraďte, jak to tedy je, mám v tomto případě nějaké daňové povinnosti, či ne. Předem děkuji Tomáš

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).