Hlavní navigace

Manko

  • (neregistrovaný)

    30. 10. 2008 14:13

    Dobrý den,chtěl jsem se zeptat zda existují nějaká pravidla
    pro tzv.výtratné.Jsem zaměstnancem firmy prodávající náhradní díly
    na automobily.Při inventuře nám byla sdělena suma,kterou můžeme mít do mínusu.Co je nad tuto sumu musíme uhradit.
    Dá se vypočítat výše této povolené ztráty?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 10. 2008 15:00

      anonym (neregistrovaný)

      Re: Manko
      Výši výtratného musíte mít stanovenou ve vnitropodnikové směrnici. Výše výtratného je odvislá od sortimentu, místě prodeje (samoobsluha, pultový prodej) apod. Ve směrnici zjistíte, z jakého základu a v jaké výši je výtratné stanoveno.
      Pokud vznikne manko nad tuto normu a byla-li se zaměstnancem uzavřena dohoda o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování (dohoda o odpovědnosti), za které se považují hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu, s nimiž má zaměstnanec možnost osobně disponovat po celou dobu, po kterou mu byly svěřeny, odpovídá za schodek vzniklý na těchto hodnotách. Dohoda o odpovědnosti smí být uzavřena nejdříve v den, kdy fyzická osoba dosáhne 18 let věku. Dohoda o odpovědnosti musí být uzavřena písemně, jinak je neplatná.
      Zaměstnanec se zprostí odpovědnosti zcela nebo zčásti, jestliže prokáže, že schodek vznikl zcela nebo zčásti bez jeho zavinění, zejména, že mu bylo zanedbáním povinnosti zaměstnavatele znemožněno se svěřenými hodnotami nakládat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).