Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 10. 2008 21:35
Dobrý den,
mám dotaz, na který nikde nemohu najít odpověď. Jsem OSVČ, mám živnostenský list na nákup a prodej. Prodal jsem teď zboží (oblečení) za 880 EUR do Běloruska. Balík šel jako soukromý, na soukromou adresu, zaměstnankyni jedné firmy, která si to takhle vysloveně přála. Předpokládám, že na tom chtěla vydělat a chtěla se vyhnout clu.
Nicméně, místní úřady balík zabavily a odmítají jej vydat, než my tady podepíšeme dokumet, že jsme to posílali té osobě, ale s tím, že je zaměstnankyní firmy. Také po nás chtějí orazítkovanou a podepsanou předběžnou fakturu. Všechno rusky.
Abych pravdu řekl, nevíme teď, co dělat. Samozřejmě chceme klientce pomoct zboží dostat, ale neradi bychom se dostali do problémů kvůli tomu, že jsme se tady zaručili, že balík je soukromý a teď zase podepíšeme, že víme, že byl pro firmu.
Vystavíme samozřejmě i naši fakturu a dáme si ji do účetnictví, jenomže nikdy jsme mimo EU nic neprodávali, takže zase nevíme, jestli s tím nejsou spojené nějaké další procedury, poplatky, daně atd.
Kdyby někdo poradil, budu velmi vděčný.