Re: Použití platby k úhradě staršího dlu
Myslím si že učetní odběratele má pravdu. Pokud by posílal peníze bez VS, nebyl by problém přiřadit k nejstaršímu. On však posílá konkrétní platby a až budete před soudem prokazovat tuto konkrétní pohledávku, on předloží výpis, že bylo uhrazeno.
Je to jen můj názor, třeba se ještě někdo přidá.
Re: Použití platby k úhradě staršího dlu
Děkuji za reakci. Problém je ještě trošku složitější, nicméně se domnívám, že u soudu by náš postup obstál (tedy alespoň doufám). Některé platby jsou na bankovní účet, jiné hotově. Na našich výdajovém dokladech není uvedena konkrétní faktura (jen informace, že jde o úhradu dluhu). Odběratel si však vystaví příjmový doklad, na kterém si uvede účel platby, jaký se mu hodí, což jsme zjistili při písemném urgování dluhu (a jejich následné reakci- odfaxování dokladů). Od začátku roku 2007 jim posíláme inventarizace pohledávek + žádost o jejich zaplacení + upozornění o tom, že platby používáme na úhradu starších dluhů. Z tohoto důvodu se domnívám, že právně je postup správný, nicméně jsem nikde nenašla nějaký účetní pokyn či něco podobně závazného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 10. 2008 10:20
Dobrý den,
prosím o radu ohledně použití platby odběratele na úhradu staršího dluhu. Náš odběratel (nájemník) nám dluží větší částku peněz za několik předešlých faktur od roku 2006 a platby, které posílá na účet mají variabilní symbol faktur, které mají datum splatnosti pozdější než faktury, které nejsou zaplacené. Používám tyto platby vždy na úhradu nejstaršího dluhu, abych předešla promlčení faktur (někde jsem dříve četla, že to tak má být, ale nevím již kde). Účetní odběratele však tvrdí, že se musí platby přiřazovat dle VS. Je na tuto záležitost nějaký závazný nebo doporučený pokyn, kterým bych mohla doložit naše jednání? My to v našich smlouvách, ani nikde jinde ošetřené nemáme.
Děkuji za odpověď