Hlavní navigace

Pracovní úraz

  • (neregistrovaný)

    31. 10. 2008 12:30

    Může se nahlásit pracovní úraz se zpětnou platností pokud jsou svědkové?Děkuji za radu

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 11. 2008 9:30

      Zdeněk (neregistrovaný)

      Re: Pracovní úraz
      Dobrý sobotní den,
      nerozumím slovu "nahlásit", tedy postižený zaměstnanec zaměstnavateli nebo zaměstnavatel Orgánu inspekce práce, ZP atd.?
      Pokud se jedná o nahlášení postiženým, tak to MUSÍ být provedeno neprodleně, a to samotným postiženým, a pokud on nemůže a jsou u toho svědkové, tak právě těmi svědky. V zákoníku práce (Z. 262/2006 Sb.) v odst. (4), pís. h) je uvedeno, že zaměstnanec je povinen: "bezodkladně oznamovat svému nadřízenému vedoucímu zaměstnanci svůj pracovní úraz, pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí, a pracovní úraz jiného zaměstnance, popřípadě úraz jiné fyzické osoby, jehož byl svědkem, a spolupracovat při objasňování jeho příčin.
      Jinak jistěže lze zpětně nahlásit PÚ, ale z minulosti vím, že se zaměstnanec zranil při sobotním fotbale a v pondělí si přivedl do práce svědky, kolegy ze zaměstnání, kteří mu dosvědčili "páteční pád na schodech" v zaměstnání. Takže doporučuji trvat na časovém horizontu "ihned".
      K případu druhému .... ohlášení OIP, ZP atd., tak stále platí, že se jim musí formulář Záznam o úrazu zaslat nejpozději do pátého následujícího měsíce. Zde svědkové nemají žádnou povinnost a tedy ani vazbu na odeslání.
      Snad je to trochu přehledné. Pěkný den.
      Pěkný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).