Dobrý den, v případě, že pobíráte rodičovský příspěvek, můžete vykonávat činnost jako OSVČ - vedlejší. Při pobírání peněžité pomoci v mateřství (PPM) - tj. do 28 týdne od nástupu na mateřskou dovolenou - nelze vykonávat činnost. V případě, že denní výše peněžité pomoci v mateřství činní min. 380 Kč, můžete si po skončení výplaty PPM zvolit nejrychlejší čerpání rodičovského příspěvku.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na několik věcí týkajících se vedlejšího podnikání na rodičovské dovolené:
1) při zřízení ŽL platím soc. a zdrav. pojištění, zálohy na daň, nebo jako osoba na RD jsem od těchto poplatků zproštěna?
2) jak je to s daň. přiznáním, pokud jsem zároveň zaměstnaná? budu podávat daňové přiznání jako OSVČ zvlášť, nebo při podávání daň.přiznání u zaměstnavatele doložím své další příjmy?
3) je nutné zřizovat si pro vedlejší činnost podnikatelský účet u banky (budu přijímat bezhotovostní platby) ?
4) je nutné vést nějaké složité účetnictví, nebo stačí jen výkazy o nákladech, výdajích, ziscích, a odpočitatelných položkách uspořádané jen do tabulky?
5) je nějakým způsobem omezena výše výdělku jako OSVČ?
6) pokud bych po skončení RD skončila ve stávajícím zaměstnání a věnovala se výhradně podnikání, tj. na hlavní činnost, jak mi výše záloh a odpracovaných dní ovlivní další mateřskou a výši PPM? Předpokládám, že nárok na RD vzniká i u OSVČ hned po skončení PPM, stejně jako nyní, když jsem zaměstaná.
Děkuji za vyčerpávající odpovědi :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
17. 3. 2010 17:00
Přeji hezký den, chtěla bych se zeptat, jak je to s rodičovskou dovol. a příspěvkem, pokud jsem OSVČ. Myslela jsem, že není nárok, ale zde jsem se dočetla, že ano:
http://www.podnikatel.cz/clanky/podnikatele-na-rodicovske-dovolene-vydelavejte/.
O tuto podporu lze tedy zažádat na ČSSZ a poté podnikat (vedlejší činnost)
Chtěla bych tuto variantu:
Rychlejší čerpání: 11 400 Kč do 24 měsíců věku dítěte v případě nároku na peněžitou pomoc v mateřství alespoň 380 Kč na kalendářní den, tu mohu tedy využít pouze pokud mám na mateřské dovolené nárok na zmíněnou částku?
Ovlivňuje nějak skutečnost, že budu vdaná v zahraničí (EU, Slovinsko), ale trvalé bydliště budu mít nadále v ČR, stejně jako místo podnikání?
Díky, MM