Výpověď???

• (neregistrovaný)

1. 11. 2008 11:34

Dobrý den,
    můj známý pracuje u soukromníka jako řidič. Vzhledem k tomu, že platební podmínky jsou mizerné, po žádosti o zvýšení platu a následující výměně názorů o tomto problému, mu bylo sděleno "jeslti se ti to nelíbí, vypadni a dam ti výpověď na hodinu, napařím ti porušení pracovní kázně". Zajímá mě tedy, zda když bude uveden důvod porušení prac. kázně ve výpovědi (nedokážu si představit jaký příklad tohoto porušení může být použit), zda má zaměstananec při tomto důvodu nárok na odstupné. Když se dohodnou o výpovědi, jaký má nárok na odstupné a kolik odstupných platů mu náleží? Předpokládám také, že pokud důvodem je nadbytečnost, dostává 3 odstupné platy a pokud výpověď je obecně, tak 2? V jakém případě tedy nemá nárok na žádné odstupné platy? Myslím, že pokud bude uveden ve výpovědi důvod jako hrubé porušení prac. kázně, předpokládám, že odstupné nedostane, že musí být zaměstnanec upozorněn písemně už v průběhu prac. poměru? Mám pravdu? Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 11. 2008 12:58

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Výpověď???
      Teď pominu to vyhrožování, které zřejmě pronesl při prudké výměně názorů. Zaměstnavatel musí mít zákonný důvod k dání výpovědi nebo okamžitému zrušení. Pokud by na známeho něco vymyslel, tak ten se může bránit, že to není pravda, takže toto teď pomiňme. Pokud skutečně poruší povinnost hrubým způsobem (např. něco ukradne nebo několik dní bude mít neomluvenou absenci), může mu skutečně zaměstnavatel zrušit poměr okamžitě. Pokud půjde o méně závažné porušování nebo provádění nekvalitní práce, musel by ho nejprve písemně napomenout a při opakování prohřešku mu může pak dát výpověď (bez odstupného). Jinak ale pokud mu podmínky v té práci nevyhovují, skutečně může dát výpověď sám, zaměstnavatel totiž nemá žádnou povinnost mu mzdu zvýšit (zvlášť v dnešní situaci).

• 2. 11. 2008 20:01

jana (neregistrovaný)

>>Dobrý den,
      >>můj známý pracuje u soukromníka jako řidič. Vzhledem
      >>k
      >>tomu, že platební podmínky jsou mizerné, po žádosti o
      >>zvýšení platu a následující výměně názorů o tomto
      >>problému, mu bylo sděleno "jeslti se ti to nelíbí,
      >>vypadni
      >>a dam ti výpověď na hodinu, napařím ti porušení
      >>pracovní kázně". Zajímá mě tedy, zda když bude uveden
      >>důvod
      >>porušení prac. kázně ve výpovědi (nedokážu si
      >>představit jaký příklad tohoto porušení může být
      >>použit), zda
      >>má zaměstananec při tomto důvodu nárok na odstupné.
      >>Když se dohodnou o výpovědi, jaký má nárok na odstupné
      >>a
      >>kolik odstupných platů mu náleží? Předpokládám také,
      >>že pokud důvodem je nadbytečnost, dostává 3 odstupné
      >>platy a pokud výpověď je obecně, tak 2? V jakém
      >>případě
      >>tedy nemá nárok na žádné odstupné platy? Myslím, že
      >>pokud bude uveden ve výpovědi důvod jako hrubé
      >>porušení
      >>prac. kázně, předpokládám, že odstupné nedostane, že
      >>musí být zaměstnanec upozorněn písemně už v průběhu
      >>prac. poměru? Mám pravdu? Děkuji za odpověď.
      >
      >V dnešní době je po řidičích sháňka, takže asi nebude problém něco najít. Každopádně jsme s přítelem řešili něco podobného - naboural se v autě a zaměstnavatel mu do zápočťáku dal porušení pracovní kázně. Na úřadu práce, kam se šel poté nahlásit, jsme ale narazili na právní poradnu, která nám dost pomohla. dopisovali jsme si s bývalým zaměstnavatelem proč mu dal porušení, když to bylo soukromé auto v neděli (ne v pracovní době) atd. Nakonec to bylo dobrý, paragram opravil a ještě musel změnit výši průměrného výdělku, vypočítal to špatně a méně jak nás na pracáku informovali.

• 2. 11. 2008 6:52

bb (neregistrovaný)

Při porušení pracovní kázně by neměl nárok na žádné odstupné a navíc by ani nedostal podporu v nezaměstnanosti na úřadu práce. Pokud by se dohodl na ukončení pracovního poměru se zaměstnavatelem k určitému datu, pak také nebude mít žádný nárok na odstupné.

• 2. 11. 2008 7:43

t (neregistrovaný)

řiďte se zákoníkem práce paragrafem 52, tam všechno najdete. Nahoře na modré liště klikněte na Zákony, pak na ukončení prac. poměru a paragraf 52 ..

• 3. 11. 2008 11:13

pája (neregistrovaný)

Ono zase není tak jednoduché někoho na hodinu vyhodit- tedy okamžitě zrušit PP ze strany zaměstnavatele. Ten si to musí moc dobře zdůvodnit a případně obhájit, protože zaměstnanec se může žalobou u sopudu domáhat neplatnosti tohoto úkonu a to by pak pro zam-tele mělo dost neblahé následky. Já bych se toho až tak nebál a zam-teli klidně řekl, že ať to zkusí, okamžitě půjde žaloba k soudu.

• 3. 11. 2008 11:24

an (neregistrovaný)

Ano teorie je jasná, ale zrovna minulý týden tady byl nějaký příspěvek ohledně nabídkové povinnosti při výpovědi - a zjistilo se, že teď byl zveřejněn výsledek soudního jednání někdy z roku 2002, kdy platit ještě starý zákoník práce. Takže jestliže bude mít žalobce dost nervů a financi může do toho jít, za pár let se dočká výsledku. Jedině, že by byl žalobce nějaká celebrita - to by šlo rychleji.

• 3. 11. 2008 11:33

pája (neregistrovaný)

Nevím, kde čropáte zkušenosti, ale já z praxe znám opak, pracovněprávní spory, zejména žaloby na neplanost výpovědi nebo ok.zruš.PP ze strany zam-tele jdou poměrně rychle na stůl a rozhodují je alespoň některé soudy docela solidně.

• 3. 11. 2008 12:16

an (neregistrovaný)

Tak se mrkněte zde

http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=491219

na celé vlákno, zvláště poslední Honzovu odpověď, bylo to doknce spor z roku 2000.
      http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/zivnostnik/clanek.phtml?id=615580

• 3. 11. 2008 13:49

pája (neregistrovaný)

>>>>dost neblahé následky. Já bych se toho až tak nebál a
      >>>>zam-teli klidně řekl, že ať to zkusí, okamžitě půjde
      >>>>žaloba k soudu.
      >>>
      >>>Ano teorie je jasná, ale zrovna minulý týden tady byl
      >>>nějaký příspěvek ohledně nabídkové povinnosti při
      >>>výpovědi - a zjistilo se, že teď byl zveřejněn
      >>>výsledek
      >>>soudního jednání někdy z roku 2002, kdy platit ještě
      >>>starý zákoník práce. Takže jestliže bude mít žalobce
      >>>dost nervů a financi může do toho jít, za pár let se
      >>>dočká výsledku. Jedině, že by byl žalobce nějaká
      >>>celebrita
      >>>- to by šlo rychleji.
      >>
      >>Nevím, kde čropáte zkušenosti, ale já z praxe znám
      >>opak, pracovněprávní spory, zejména žaloby na
      >>neplanost
      >>výpovědi nebo ok.zruš.PP ze strany zam-tele jdou
      >>poměrně rychle na stůl a rozhodují je alespoň některé
      >>soudy
      >>docela solidně.
      >
      >Tak se mrkněte
      >zde
      >
      >http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=491219
      >
      >na celé vlákno, zvláště poslední Honzovu odpověď, bylo
      >to doknce spor z roku
      >2000.
      >http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/zivnostnik/clanek.phtml?id=615580
      >
      >já jsem to četl, když to běželo, ale to nic nedokazuje,není to rozhodně pravidlem,takže k původnímu dotazu, ať se nebojí a jde do toho.
      >

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).