Re: Zrušení ŽP a odečet z daní
Poplatník může snížit základ daně o zaplacené soukromé životní pojištění, maximálně však o částku 12 000 Kč ročně (§ 15 odst. 6 ZDP). Musí být přitom splněny dvě důležité podmínky – plnění ve smlouvě je sjednáno až po 60 měsících od uzavření smlouvy a současně nejdřív v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let.
Aby bylo možno totiž výše uvedeným způsobem snížit základ daně, musí se pro pojistné smlouvy s pojistnou dobou od 5 do 15 let včetně stanovit minimální pojistná částka na 40 000 Kč a pro smlouvy s pojistnou dobou nad 15 let na 70 000 Kč.
I v tomto případě však musejí poplatníci v případě porušení podmínek dosud uplatněné zvýhodnění zdanit v daňovém přiznání jako ostatní příjem (§ 10 ZDP).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 11. 2008 8:08
Dobrý den!
Chtěla jsem se zeptat-slyšela jsem takovou "kravinu". Jak je to, pokud zruším pojistku-životní, kterou jsem odečítala z daně při daňovém přiznání? Někde jsem slyšela, že se pak takto vrácená částka musí po jejím zrušení vracet. Ale příjde mi to jako blbost. Děkuji za odpověď