Zrušení ŽP a odečet z daní

• (neregistrovaný)

2. 11. 2008 8:08

Dobrý den!
    Chtěla jsem se zeptat-slyšela jsem takovou "kravinu". Jak je to, pokud zruším pojistku-životní, kterou jsem odečítala z daně při daňovém přiznání? Někde jsem slyšela, že se pak takto vrácená částka musí po jejím zrušení vracet. Ale příjde mi to jako blbost. Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 11. 2008 9:04

anonym (neregistrovaný)

Re: Zrušení ŽP a odečet z daní
      Poplatník může snížit základ daně o zaplacené soukromé životní pojištění, maximálně však o částku 12 000 Kč ročně (§ 15 odst. 6 ZDP). Musí být přitom splněny dvě důležité podmínky – plnění ve smlouvě je sjednáno až po 60 měsících od uzavření smlouvy a současně nejdřív v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let.
      Aby bylo možno totiž výše uvedeným způsobem snížit základ daně, musí se pro pojistné smlouvy s pojistnou dobou od 5 do 15 let včetně stanovit minimální pojistná částka na 40 000 Kč a pro smlouvy s pojistnou dobou nad 15 let na 70 000 Kč.
      I v tomto případě však musejí poplatníci v případě porušení podmínek dosud uplatněné zvýhodnění zdanit v daňovém přiznání jako ostatní příjem (§ 10 ZDP).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).