Dobrý den,
je povinností zaměstnavatele umožnit zaměstnanci podepsat tzv. prohlášení k dani, kde zaměstnanec mj. může deklarovat, jaké položky chce zohledňovat při měsíčním výpočtu zálohy na daň. Zrovna tak je povinností zaměstnavatele udělat po skončení roku tzv. "roční zúčtování", o které může zaměstnanec požádat každoročně do 15. února.
V ročním zúčtování lze odpočty od základu daně a slevy na dani uplatnit dodatečně, a opět je zaměstnavatel musí zohlednit, pokud o to zaměstnanec požádá a své nároky doloží příslušnými dokumenty.
Na problematiku se vztahuje § 38k a § 38l zákona o daních z příjmů, roční zúčtování upravuje § 38ch uvedeného zákona.
Postup Vašeho zaměstnavatele rozhodně není v souladu se zákonem (ani s běžnou praxí).
S přátelským pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2011 17:51
Dobrý den, vím, že daňové zvýhodnění na dítě lze uplatňovat u zaměstnavatele každý měsíc (podepsáním prohlášení a doložením příslušných dokladů). Jenže můj zaměstnavatel nechce toto provádět a "nutí" každého zaměstnance, aby si podal daňové přiznání, kde si toto daňové zvýhodnění uplatní najednou, tj. ročně. Má na toto právo? Jsem totiž matka samoživitelka, mám dvě studující děti a více mi pomůže dostat cca 2000 Kč každý měsíc než cca 24 000 Kč najednou. Děkuji.