Re: Povinnosti účetní při nástupu na mat
Kolik máte zaměstnanců? Vést veškeré mzdy a vše, co se má vést jenom ručním způsobem - bez programu (spočítat SHM, všechny odvody apod.), to je tedy odvaha.
V březnu nastoupila za-kyně na mateřskou
>a potřebuji vědět, co všechno musí účetní zařídit a
>jak vést její evidenci. Pak jsem se tady dočetla, že
>musí písemně zažádat o poskytnutí rodičovské dovolené, to
>prozatím neudělala.
ona mohla požádat ihned po mat. dovolené - 28 týdnů - požádat o čerpání dovolené, ta by byla nekrácená, nyní ji bude čerpat až po rodič. dovolené
o rodič. dovolenou měla požádat, ale jeden z výkladů zákona je, že pokud nepožádá o rodič. dovolenou, má se za to, že ji bude čerpat až do 3 let dítěte
1. prac. den po 3. naroz. dítěte by měla nastoupit zpět do zaměstnání
>na RD? Musím jí vypisovat mzdový list i dalsí 3 roky,
>co bude na RD?
samozřejmě
také jí po celou dobu musíte vést ELDP
>rodného listu dítěte?
ano, musíte vědět, že se dítě narodilo a že žije (také kvůli tomu, abyste věděla, kdy budou dítěti 3 roky)
Také by si měla od Vás vyžádat potvrzení, že neuplatňuje na toto dítě daň. zvýhodnění (a manžel/otec dítěte, pokud žijí všichni ve spol. domácnosti, by toto potvrzení měl předat svému zam-teli nebo ho použít při vyúčt. daně). Toto potvrzení je jen na vyžádání zam-kyně.
Další věc, se kterou si nevím rady je,
>že na kopii žádosti o peněžitou pomoc v mateřství,
>kterou tu mám je na zadní straně poznámka ohledně
>vyhotovení dokladu pro likvidaci splátky PPM -to snad vyplácí OSSZ, pokud jste jim originál poslala
>
>Kolik máte zaměstnanců? Vést veškeré mzdy a vše, co se
>má vést jenom ručním způsobem - bez programu (spočítat
>SHM, všechny odvody apod.), to je tedy odvaha.
>ona mohla požádat ihned po mat. dovolené - 28 týdnů -
>požádat o čerpání dovolené, ta by byla nekrácená, nyní
>ji bude čerpat až po rodič. dovolené
>o rodič. dovolenou měla požádat, ale jeden z výkladů
>zákona je, že pokud nepožádá o rodič. dovolenou, má se
>za to, že ji bude čerpat až do 3 let dítěte
>1. prac. den po 3. naroz. dítěte by měla nastoupit
>zpět do zaměstnání
>
>
>>na RD? Musím jí vypisovat mzdový list i dalsí 3 roky,
>>co bude na RD?
>samozřejmě
>také jí po celou dobu musíte vést ELDP
>
>>rodného listu dítěte?
>
>ano, musíte vědět, že se dítě narodilo a že žije (také
>kvůli tomu, abyste věděla, kdy budou dítěti 3 roky)
>Také by si měla od Vás vyžádat potvrzení, že
>neuplatňuje na toto dítě daň. zvýhodnění (a manžel/otec dítěte,
>pokud žijí všichni ve spol. domácnosti, by toto
>potvrzení měl předat svému zam-teli nebo ho použít při
>vyúčt. daně). Toto potvrzení je jen na vyžádání zam-kyně.
>
>Další věc, se kterou si nevím rady je,
>>že na kopii žádosti o peněžitou pomoc v mateřství,
>>kterou tu mám je na zadní straně poznámka ohledně
>>vyhotovení dokladu pro likvidaci splátky PPM -to snad
>>vyplácí OSSZ, pokud jste jim originál poslala
>
V organizaci jsme jen 4 za-nci + za-kyně na mateřské, takže ruční vedení mezd se dá zvládnout, nic jiného nezbývá.
Po skončení MD si za-kyně požádala o řádnou dovolenou, nyní ji čerpá a v pátek končí a právě proto jsem se ptala, zda musím mít písemné požádání o čerpání RD nebo nemusím,aby mi to kdyžtak do pátku dodala. Můžu se zeptat, který z těch zákonů říká, že když nepořádá o čerpání RD, tak ji bude čerpat až do 3 let věku dítěte??
Takže za-nkyni budu do os. mzdov. listu každým měsícem vypisovat samé nuly??
A co s výplatní páskou? Tu jí též budu vypisovat s nulou a zasílat?
tak ať si písemně požádá o čerpání rodič. dovolené a určí, do kdy chce rodič. dovolenou čerpat (max. do 3 let dítěte) - každopádně je lepší, když to máte písemně (v příp., že by se chtěla vrátit zpět do zam. dřív, tak nemusíte na to přistoupit)
mzdový list pak budete vést nulový - resp. kal. dny rodič. dovolené, to samé výplatní páska (nejste povinna ji ale zasílat poštou - pokud Vás o to požádá, tak se dohodněte, že jí třeba zašlete najednou pásky za celý rok nebo že si je převezme, až se dostaví apod.) stejně by měla přijít podepsat a převzít každoročně alespoň ELDP (možná Vás také požádá o roční zúčtování za letošní rok nebo si vyzvedne potvrzení o zdanitelných příjmech apod.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 11. 2008 15:31
Dobrý den,
potřebovala bych poradit od zkušenějších mzdových účetních co všechno je potřeba udělat, když jde za-kyně na mateřskou a následně na rodičovskou. Jsme malá organizace, nemáme žádný mzdový program, mzdová evidence je vedena ručně. V březnu nastoupila za-kyně na mateřskou a potřebuji vědět, co všechno musí účetní zařídit a jak vést její evidenci. Jediné co jsem udělala je, že jsem na VZP zaslala hromadné oznaméní o začátku mateřské. Nemám v tomto žádnou praxi, či zasílat každý měsíc výplatní pásku s nulovou částkou, jak vypisovat teď její osobní mzdový list nebo tam jen stačí napsat poznámku, že je na mateřské. Pak jsem se tady dočetla, že musí písemně zažádat o poskytnutí rodičovské dovolené, to prozatím neudělala. Je někde přesně v zákonech napsáno jak vést evidenci za-kyně, která je na MD a následně na RD? Musím jí vypisovat mzdový list i dalsí 3 roky, co bude na RD?Je povinností mít v evidenci kopii rodného listu dítěte? Další věc, se kterou si nevím rady je, že na kopii žádosti o peněžitou pomoc v mateřství, kterou tu mám je na zadní straně poznámka ohledně vyhotovení dokladu pro likvidaci splátky PPM - to vypadá jak a k čemu slouží?? Vím, že je to mnoho otázek, ale jako účetní pracuji teprve rok a s tímto nemám žádnou zkušenost, proto věřím, že se tady najde šikovná účetní, která mi podá přesný výklad ohledně této problematiky a bude mít trpělivost na mé další dotazy, ketré se tu zřejmě nevejdou :-) Předem mnohokrát děkuji za pomoc, kdyžtak můžete posílat nějaké informace nebo formuláře na mejlík. Díky.