Povinnosti účetní při nástupu na mat.dov

• (neregistrovaný)

4. 11. 2008 15:31

Dobrý den,
    potřebovala bych poradit od zkušenějších mzdových účetních co všechno je potřeba udělat, když jde za-kyně na mateřskou a následně na rodičovskou. Jsme malá organizace, nemáme žádný mzdový program, mzdová evidence je vedena ručně. V březnu nastoupila za-kyně na mateřskou a potřebuji vědět, co všechno musí účetní zařídit a jak vést její evidenci. Jediné co jsem udělala je, že jsem na VZP zaslala hromadné oznaméní o začátku mateřské. Nemám v tomto žádnou praxi, či zasílat každý měsíc výplatní pásku s nulovou částkou, jak vypisovat teď její osobní mzdový list nebo tam jen stačí napsat poznámku, že je na mateřské. Pak jsem se tady dočetla, že musí písemně zažádat o poskytnutí rodičovské dovolené, to prozatím neudělala. Je někde přesně v zákonech napsáno jak vést evidenci za-kyně, která je na MD a následně na RD? Musím jí vypisovat mzdový list i dalsí 3 roky, co bude na RD?Je povinností mít v evidenci kopii rodného listu dítěte? Další věc, se kterou si nevím rady je, že na kopii žádosti o peněžitou pomoc v mateřství, kterou tu mám je na zadní straně poznámka ohledně vyhotovení dokladu pro likvidaci splátky PPM - to vypadá jak a k čemu slouží?? Vím, že je to mnoho otázek, ale jako účetní pracuji teprve rok a s tímto nemám žádnou zkušenost, proto věřím, že se tady najde šikovná účetní, která mi podá přesný výklad ohledně této problematiky a bude mít trpělivost na mé další dotazy, ketré se tu zřejmě nevejdou :-) Předem mnohokrát děkuji za pomoc, kdyžtak můžete posílat nějaké informace nebo formuláře na mejlík. Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 11. 2008 17:32

xy5 (neregistrovaný)

Re: Povinnosti účetní při nástupu na mat
      Kolik máte zaměstnanců? Vést veškeré mzdy a vše, co se má vést jenom ručním způsobem - bez programu (spočítat SHM, všechny odvody apod.), to je tedy odvaha.

V březnu nastoupila za-kyně na mateřskou
      >a potřebuji vědět, co všechno musí účetní zařídit a
      >jak vést její evidenci. Pak jsem se tady dočetla, že
      >musí písemně zažádat o poskytnutí rodičovské dovolené, to
      >prozatím neudělala.
      ona mohla požádat ihned po mat. dovolené - 28 týdnů - požádat o čerpání dovolené, ta by byla nekrácená, nyní ji bude čerpat až po rodič. dovolené
      o rodič. dovolenou měla požádat, ale jeden z výkladů zákona je, že pokud nepožádá o rodič. dovolenou, má se za to, že ji bude čerpat až do 3 let dítěte
      1. prac. den po 3. naroz. dítěte by měla nastoupit zpět do zaměstnání

>na RD? Musím jí vypisovat mzdový list i dalsí 3 roky,
      >co bude na RD?
      samozřejmě
      také jí po celou dobu musíte vést ELDP

>rodného listu dítěte?

ano, musíte vědět, že se dítě narodilo a že žije (také kvůli tomu, abyste věděla, kdy budou dítěti 3 roky)
      Také by si měla od Vás vyžádat potvrzení, že neuplatňuje na toto dítě daň. zvýhodnění (a manžel/otec dítěte, pokud žijí všichni ve spol. domácnosti, by toto potvrzení měl předat svému zam-teli nebo ho použít při vyúčt. daně). Toto potvrzení je jen na vyžádání zam-kyně.

Další věc, se kterou si nevím rady je,
      >že na kopii žádosti o peněžitou pomoc v mateřství,
      >kterou tu mám je na zadní straně poznámka ohledně
      >vyhotovení dokladu pro likvidaci splátky PPM -to snad vyplácí OSSZ, pokud jste jim originál poslala

• 4. 11. 2008 18:30

JanaO (neregistrovaný)

>
      >Kolik máte zaměstnanců? Vést veškeré mzdy a vše, co se
      >má vést jenom ručním způsobem - bez programu (spočítat
      >SHM, všechny odvody apod.), to je tedy odvaha.

>ona mohla požádat ihned po mat. dovolené - 28 týdnů -
      >požádat o čerpání dovolené, ta by byla nekrácená, nyní
      >ji bude čerpat až po rodič. dovolené
      >o rodič. dovolenou měla požádat, ale jeden z výkladů
      >zákona je, že pokud nepožádá o rodič. dovolenou, má se
      >za to, že ji bude čerpat až do 3 let dítěte
      >1. prac. den po 3. naroz. dítěte by měla nastoupit
      >zpět do zaměstnání
      >
      >
      >>na RD? Musím jí vypisovat mzdový list i dalsí 3 roky,
      >>co bude na RD?
      >samozřejmě
      >také jí po celou dobu musíte vést ELDP
      >
      >>rodného listu dítěte?
      >
      >ano, musíte vědět, že se dítě narodilo a že žije (také
      >kvůli tomu, abyste věděla, kdy budou dítěti 3 roky)
      >Také by si měla od Vás vyžádat potvrzení, že
      >neuplatňuje na toto dítě daň. zvýhodnění (a manžel/otec dítěte,
      >pokud žijí všichni ve spol. domácnosti, by toto
      >potvrzení měl předat svému zam-teli nebo ho použít při
      >vyúčt. daně). Toto potvrzení je jen na vyžádání zam-kyně.
      >
      >Další věc, se kterou si nevím rady je,
      >>že na kopii žádosti o peněžitou pomoc v mateřství,
      >>kterou tu mám je na zadní straně poznámka ohledně
      >>vyhotovení dokladu pro likvidaci splátky PPM -to snad
      >>vyplácí OSSZ, pokud jste jim originál poslala
      >
      V organizaci jsme jen 4 za-nci + za-kyně na mateřské, takže ruční vedení mezd se dá zvládnout, nic jiného nezbývá.
      Po skončení MD si za-kyně požádala o řádnou dovolenou, nyní ji čerpá a v pátek končí a právě proto jsem se ptala, zda musím mít písemné požádání o čerpání RD nebo nemusím,aby mi to kdyžtak do pátku dodala. Můžu se zeptat, který z těch zákonů říká, že když nepořádá o čerpání RD, tak ji bude čerpat až do 3 let věku dítěte??
      Takže za-nkyni budu do os. mzdov. listu každým měsícem vypisovat samé nuly??
      A co s výplatní páskou? Tu jí též budu vypisovat s nulou a zasílat?

• 4. 11. 2008 19:38

xy5 (neregistrovaný)

tak ať si písemně požádá o čerpání rodič. dovolené a určí, do kdy chce rodič. dovolenou čerpat (max. do 3 let dítěte) - každopádně je lepší, když to máte písemně (v příp., že by se chtěla vrátit zpět do zam. dřív, tak nemusíte na to přistoupit)
      mzdový list pak budete vést nulový - resp. kal. dny rodič. dovolené, to samé výplatní páska (nejste povinna ji ale zasílat poštou - pokud Vás o to požádá, tak se dohodněte, že jí třeba zašlete najednou pásky za celý rok nebo že si je převezme, až se dostaví apod.) stejně by měla přijít podepsat a převzít každoročně alespoň ELDP (možná Vás také požádá o roční zúčtování za letošní rok nebo si vyzvedne potvrzení o zdanitelných příjmech apod.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).