Re: Mzdové listy
ne, opravdu se nejedná o běžnou výplatní pásku.... Nechci se Vás dotknout, ale docela mě zařáží, že u Vás paní mzdová účetní neví, že nedílnou součástí mzdové agendy je i mzdový list - ten se ze zákona musí archivovat 30 let! Takže bych i doporučila pořádně zapracovat a zdokonalit vedení mzd.agendy. A doufám, že alespoň víte, že se každým rokem musí na OSSZ zasílat ELDP. :-)
dle par. 142 ZP: (4) Při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách. Na žádost zaměstnance předloží zaměstnavatel doklady, na jejichž základě mzdu nebo plat vypočetl.
Jak tento doklad nazvete je lhostejné, ale vydat jej musíte.
Podle Zákoníku práce, § 142, odst. 4 je zaměstnavatel při měsíčním vyúčtování mzdy povinen vydat písemný doklad.....
Neexistuje pouze název "mzdový lístek" nebo "výplatní páska" apod.
Existuje pouze povinnost vydat "písemný doklad" a v tom písemném dokladu musí být uvedeno to, o čem ten odst. 4 píše. Běžně se tam uvádí různé průměry, výše dovolené apod., ale to již není povinnost. Mně výplatní lístky sociálka nikdy nekontroluje. Chtějí hlavně měsíční zúčtované hrubé mzdy, ty porovnají se základem na sociální pojištění. Pokud je v tom nějaký rozdíl, pak se podívají jaký a musí ho vysvětlit (např. někdo měl dohodu o provedení práce, ze které se pojištění neodvádí). Pak zkontrolují, zda máte správně vypočtená % pojištění a odvody. Podívají se na mzdový list, zda sedí souhrn základů pro pojištění s tím, co bylo vykázáno na ELDP (letošní mzdové listy mít nemusíte, protože ještě není ukončen rok). A zda zaměstnáváte nějaké důchodce. Zkontrolují si také, zda máte podepsané ELDP od zaměstnanců (že jste jim předal kopie). Na pozvánce Vám jistě napsali, co si máte přinést.
>>>>>Dobrý den,
>>>>>může mi prosím někdo vysvětlit, co jsou to mzdové
>>>>>listy a co všechno musí obsahovat. Jsem malá
>>>>>organizace -
>>>>>s.r.o. a pozvala si na OSSZ na první kontrolu...tak v
>>>>>tom musím udělat pořádek.
>>>>>
>>>>>Děkuji
>>>>
>>>>náležitosti mzdového listu stanovuje §38j zákona o
>>>>daních z příjmu.
>>>
>>>Takže se nejedná o "běžnou výplatní pásku"?
>>
>>Výplatní páska je něco jiného. Takový název ani
>>oficiálně neexistuje. Tzv. výplatní páska nebo lístek
>>je
>>vlastně doklad, který musí měsíčně zaměstnavatel
>>zaměstnanci vydat a na kterém mají být uvedené složky
>>mzdy a
>>provedené srážky.
>
>Pokud ten název oficíalně neexistuje, tak ho opravdu
>musí zaměstanavetl vydávat? Bude ho chtít OSSZ při
>běžné kontrole?
§ 142 odst. 4 Zák.práce (OSSZ nechce tyto tzv. výplatní pásky, ta chce mzdové listy - tam přecházejí údaje z těchto tzv. výplatních pásek, které také musíte vést a hlavně potom archivovat)
>
>Jinak o tom, že ELDP se každoročně odevzdává naštěstí
>vím. Tak to snad s náma není tak obrovská tragédie:)
O náležitostech mzdového listu nehovoří pouze daňový zákon. Pro OSSZ je důležité, aby mzdové listy (evidence o zaměstnancích) obsahovaly údaje uvedené v § 22 zákona č. 582/1991 Sb. (v § 35a tohoto zákona je uvedena archivační lhůta mzdových listů-30 kal.roků). Pozor od 1.1.2009 platí pro náležitosti evidence zaměstnanců (tj. mzdové listy) zákon 187/2006 Sb. - § 95.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 11. 2008 12:01
Dobrý den,
může mi prosím někdo vysvětlit, co jsou to mzdové listy a co všechno musí obsahovat. Jsem malá organizace - s.r.o. a pozvala si na OSSZ na první kontrolu...tak v tom musím udělat pořádek.
Děkuji