Faktura se slevou

• (neregistrovaný)

5. 11. 2008 16:17

Prosím o radu - zahraniční dodavatel nám dodává materiál na zakázky v EUR a je s ním smlouva - při zaplacení před uplynutím data splatnosti bude sleva na faktuře ve výši 3%. Mám do nákladů účtovat u přijaté faktury částku před slevou nebo až po slevě?.
    Ono t v podstatě funguje takto:
    nám pošlou zálohovku - např. 10 EUR před slevou , 9,7 EUR po slevě. My zaplatíme - paní která platí hradí tu vyšší částku tedy 10 a oni nám podle toho jak nakládají auta zasílají daňové doklady týmž způsobem - bez slevy - sleva.
    Někdy pošlou daňový doklad hned. Je v tom teda pěkný binec ale prý to tak dělají tak já potom dělám tabulky v Exelu a páruji daňovky na zálohy... No děs.
    Jsem toho názoru že pokud je na daňové faktuře uznaná a vyčíslená sleva tak se má do nákladů účtovat ta po slevě. A co potom s tím přeplatekem zálohy vůči dáňové daktuře? Jo a to na těch daňovkách tu zálohu nevyčíslují a neodečítají. Případný přeplatek by asi měli vrátit, nebo v případě další spolupráce bychom jim mohli na některé faktuře uhradit méně? Přemýšlím správně. Dneska jsem do ladila celé odpoledne a jsem z toho úplně zblblá. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 11. 2008 7:00

herinka (neregistrovaný)

Re: faktura se slevou
      Naprosto nejlogičtější a nejméně pracné je zaplatit zrovna nižší částku. Pokud fakturu zaplatíte do splatnosti, víte že máte 3 % slevu, tzn. ponížím zálohu a zaplatím menší. Pokud jim náhodou peníz nejdojdou včas a nebudou chtít slevu uznat, pošlou vám konečnou fakturu na vyší částku a vy zaplatíte pouze rozdíl. Jinak, pokud to dobře chápu, máte u dodavatele balík peněz zaplacený navíc, a měli byste mu navrhnout zápočet nebo požádat o vrácení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).