Re: faktura se slevou
Naprosto nejlogičtější a nejméně pracné je zaplatit zrovna nižší částku. Pokud fakturu zaplatíte do splatnosti, víte že máte 3 % slevu, tzn. ponížím zálohu a zaplatím menší. Pokud jim náhodou peníz nejdojdou včas a nebudou chtít slevu uznat, pošlou vám konečnou fakturu na vyší částku a vy zaplatíte pouze rozdíl. Jinak, pokud to dobře chápu, máte u dodavatele balík peněz zaplacený navíc, a měli byste mu navrhnout zápočet nebo požádat o vrácení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 11. 2008 16:17
Prosím o radu - zahraniční dodavatel nám dodává materiál na zakázky v EUR a je s ním smlouva - při zaplacení před uplynutím data splatnosti bude sleva na faktuře ve výši 3%. Mám do nákladů účtovat u přijaté faktury částku před slevou nebo až po slevě?.
Ono t v podstatě funguje takto:
nám pošlou zálohovku - např. 10 EUR před slevou , 9,7 EUR po slevě. My zaplatíme - paní která platí hradí tu vyšší částku tedy 10 a oni nám podle toho jak nakládají auta zasílají daňové doklady týmž způsobem - bez slevy - sleva.
Někdy pošlou daňový doklad hned. Je v tom teda pěkný binec ale prý to tak dělají tak já potom dělám tabulky v Exelu a páruji daňovky na zálohy... No děs.
Jsem toho názoru že pokud je na daňové faktuře uznaná a vyčíslená sleva tak se má do nákladů účtovat ta po slevě. A co potom s tím přeplatekem zálohy vůči dáňové daktuře? Jo a to na těch daňovkách tu zálohu nevyčíslují a neodečítají. Případný přeplatek by asi měli vrátit, nebo v případě další spolupráce bychom jim mohli na některé faktuře uhradit méně? Přemýšlím správně. Dneska jsem do ladila celé odpoledne a jsem z toho úplně zblblá. Děkuji.