Vstupní cena os.auta na úvěr

• (neregistrovaný)

6. 11. 2008 13:14

Cena na faktuře 875 tisíc, zaplacená záloha 175 tisíc. Rozdíl 700 tisíc je na úvěr. Následně dobropis od prodejce z důvodu tech. závady ve výši 176 tisíc. Jaká bude vstupní cena na kartě IM k odpisování ? 699 tisíc nebo původních 875 tisíc ? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 11. 2008 13:29

Verča (neregistrovaný)

Re: Vstupní cena os.auta na úvěr
      nezaměňujte si prosím způsob úhrady za vstupní cenu. Na té nic nemění, ať to platíte jak chcete, nebo tak neplatíte :-))
      takže vstupní cena je cena prodejní+související náklady s tímto pořízením vzniklé. U Vás to bude opačně - vezmete původní fakturu, pak ten dobropis, no a raději se porozhlédněte, jestli náhodou není ještě nějaký ten náklad související a z toho vypočtěte vstupní cenu.
      Pak je tu druhá věc, a to úhrada faktury. Podle mě byste v první řadě seměli zamyslet nad tím, když byla o 176t snížená faktura, kolik tedy vlastně máte doplácet - máte ten úvěr tím pádem v pořádku? - to je jen taková maličká vsuvka - teď k té úhradě. Fakuru zaúčtujete běžně, stejně tak dobropis, proveďte spárování, cena k úhr. na úč.321 se poníží. jako druhé úhrada z vašeho pohledu "zálohy" - to uvažujete splátku z vlastních prostředků přepodkládám. TAkže běžně zaúčtovat jako úhradu faktury za auto úč.321. Již máte druhou úhradu. a třetí úhrada bude doplatek zbytku faktury a to formou úvěru. Čímž vám zanikne závazek z obch.styku (321) a vznikne závazek nový - úvěr. A to už je další, jiná písnička. Ten si zaúčtujte na účet úvěrů, kam patří podle typu úvěru. Dále již budete provádět splátky úvěrů. S HIM tohle už nemá nic společného. Nevím, zda jde o úvěr bankovní či nebankovní- v tomto příp. pozor co jsou úroky a co splátka jistiny, plus další zahrnuté položky.

• 6. 11. 2008 13:36

Lucka (neregistrovaný)

Ohledně úvěru mám jasno, vedeme daňovou evidenci, takže v úhradách taky problém nemám, šlo mi spíš o tu vstupní cenu, takže bude ponížená o dobropis, jesli jsem to pochopila správně, že ?

• 6. 11. 2008 13:41

Lucka (neregistrovaný)

A ještě prosím, to, že se následně po koupi prováděl na autě servis za zhruba 12 tisíc, to není součástí vstupní ceny, ale normální režie, doufám ? Děkuju.

• 6. 11. 2008 13:58

Verča (neregistrovaný)

ano, o tu cenu je to auto levnější.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).