Re: pracovní doba ve smlouvě
Jsme cestovní kancelář a potřebuji nějak ve vyplácení náhrad za dovolenou určit nějak hodiny. Jsme tady 2 za-kyně, které máme sepsané smlouvy na 38 hodin,ale v sezoně jsme tu 40 hodin,ale není to nikde dohodnuto, proto si to v sezoně počítáme jako přesčas, jenže je tady právě 1 za-kyně, která má ještě smlouvu na 40 hod. Myslím, že je to celkem nespravedlivé, když vypočítávám v rozhodném období hodinový průměrný výdělek. V náhradách mzdy za dovolenou se to projeví celkem hodně. Právě potřebujeme vyřešit tuto nesourodost, protože když je tady za-kyně s tou 40 hod. prac. dobou mimo sezonu jen 38 hodin týdně, tak ona jediná si to musí brát jako náhr. volno.
asi špatně chápu, ale jak si to může řešit vybráním NV, když má úvazek na 40hodin, odpracuje z rozhodnutí zam-tele jen 38, tak podle mne je špatně postavená PS,ty dvě hodiny jsou podle mne překážkou na straně zam-tele a ne na náhradní volno.
Dobře, tak je to překážkou. Jen jsem ale potřebovala poradit, zda prac. smlouva může obsahovat 2 prac. doby. protože teď, když počítám mzdy, tak je na tom ta za-kyně škodná vůči náhradě za dovolenou. My, které máme 38 hodin, tak náš průmhod. výd. za rozh. období je 83,67 Kč a její je 79,55. Jsem tady nová a kontrolovala jsem prac. doby a zdá se mi to být nespravedlivé, proto se ptám, či je možné od nového roku ve PS upravit týdenní prac. dobu na sezonu a mimo sezonu.
V prac.sml. můžete mimo povinných údajů upravit cokoliv co neodporuje zákou a co není proti právům zaměstnance, nebo čím by se vzdával svých práv. Je ale nepraktivké upravovat PD v PS, lepší ve Vašem případě je uvést, že PD bude stanovena zam-telem vždy na dejme tomu období od do a tak to praktikovat. Ale lze i ve smlouvě uvést, že PD od do bude 38 hod. od do 40 hod.Pokud na to zam-nec přistoupí, má to platnost. POkud by trval stávající stav, nejen že jde o překážku na straně zam-tele,ale taky ji musí pracovnici proplatit,myslím tu chybějící dobu, na kterou jí nedá práci.
navíc u Vás se v případě, že pracujete 40 hodin a ve smlouvě je 38 nejedná o přesčas, přesčas je až nad 40 hodin, tedy Vy máte mít zaplaceny ty odprac. hodiny (bez přesčasového příplatku). U té druhé (40 hodin v PS a pracuje 38) souhlasím s Pájou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 11. 2008 14:18
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda je možné mít napsáno v jedné prac. smlouvě 2 různé týdenní pracovní doby. Např. Leden - květen 38 hod., červen - září 40 hod., říjen - prosinec 38 hod.?? Jsme cestovní kancelář a mimo sezonu jsme v práci týdně 38 hodin a v lertní sezonu 40hodin.