Dobrý den,
záleží na tom, pro jaké účely bylo auto používáno, k doložení slouží kniha jízd. Pokud jste automobil používal pouze k pracovním cestám (byť jen půl roku), uplatníte celý odpis připadající na minulý rok. Pokud jste konal i cesty nesouvisející s podnikáním, musíte odpisy krátit v poměru daném pracovními a ostatními cestami. (Předpokládám, že jste během roku nevyřadil automobil z obchodního majetku.)
Cesty nesouvisející s podnikáním nemusíte do knihy jízd zapisovat, stačí, když tam bude uveden počáteční (1.1.) a konečný (31.12.) stav na tachometru a údaje o pracovních cestách.
Ještě poznámka k silniční dani - pokud bylo auto po celý rok zařazeno do obchodního majetku, zřejmě po Vás bude chtít finanční úřad zaplatit daň silniční za celé období. Zařazením majetku do "obchodního majetku" deklarujete, že tento majetek používáte, či alespoň zamýšlíte používat, k podnikání.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 3. 2011 9:24
Dobrý den,mám v obchod.majetku osobní automobil,jsem OSVČ a půl roku jsem podnikal,podnikání jsem nepřerušil,ale dalšího půl roku jsem pracoval v cizině na prac.smlouvu.Silniční daň jsem zaplatil na 6měsíců,protože jsem v zahraničí toto auto nepoužíval.Jedná se mi o to,jaké si můžu odečíst odpisy-jestli celé nebo poloviční.Děkuji