Hlavní navigace

Odstupné

  • (neregistrovaný)

    7. 11. 2008 12:31

    Dobrý den,
    prosím o radu, firma ukončuje činnost provozovny s tím, že ji odkoupí jiná firma a zaměstnanci nastoupí k novému zaměstnavateli se stejnými pracovními pozicemi. Mají zaměstnanci nárok na odstupné?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 11. 2008 12:42

      LeaX (neregistrovaný)

      Re: Odstupné
      Je to forma prodeje (části) podniku?
      Pokud ano, pro zaměstnance se nic nemění, ani pracovní smlouvy - obvykle jsou problémy spíše s SP a ZP.

    • 7. 11. 2008 12:48

      Jitka (neregistrovaný)

      Re: Odstupné
      Firma má jen pobočku v jiném městě a chce ji zrušit. Majitel nechce zásoby rozprodávat po částech, ale v celku i s nynějším vybavením tj. PC, nábytek, dopravní prostředky atd.

    • 7. 11. 2008 12:57

      an (neregistrovaný)

      Re: Odstupné
      Jestliže je to přechod práv a povinností, nárok na odstupné nemají. Nárok na odstupné by měli, pokud by stávající zaměstnavatel s nimi skončil pracovní poměr. U nového by potom museli uzavřít novou pracovní smlouvu s podmínkami, které by měl právo určit nový zaměstnavatel a taky i se zkušební dobou.

    • 7. 11. 2008 16:14

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Odstupné
      Při přechodu práv a povinností zůstávají v platnosti jejich pracovní smlouvy, jenže já Jitku chápu tak, že ten jiný zaměstnavatel by chtěl, aby pracovali jinde, než mají v pracovní smlouvě. Pokud to chápu dobře, tak sice může dojít k přechodu práv a povinností, ale v tom případě by muselo zůstat stejné i pracoviště. Pokud by mělo být pracoviště jiné a ti zaměstnanci nebudou se změnou souhlasit, nezbude, než se s nimi na ukončení dohodout nebo jim dát výpověď a odstupné. Pokud budou se změnou místa výkonu práce souhlasit, sepíší se pouze dodatky ke smlouvám a budou převedeni.

    • 10. 11. 2008 9:34

      Jitka (neregistrovaný)

      Re: Odstupné
      Bude to stejné pracoviště i stejné pracovní pozice. Nynější majitel ale chce vše prodat a zaměstnance jakoby doporučit nové firmě, tzn.že je vše zaběhnuté a funguje, tak jak má. Převod práv a povinností znamená podílet se na dalším vývoji provozovny, mít určité podíly na ZJ nové firmy nebo to chápu špatně.

    • 10. 11. 2008 20:35

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Odstupné
      Přechod práv a povinností při převodu zaměstnanců z firmy A do firmy B znamená, že firma A se nejprve dohodne s firmou B o tom, které zaměstnance firma B převezme. Těmto firma A oznámí, že od toho a toho data se stanou zaměstnanci firmy B. Jejich pracovní poměry nekončí, dál zůstávají v platnosti jejich pracovní smlouvy a případné dodatky k prac. smlouvám (prostě nadále platí vše co mají smluvené), tzn. platí jejich druh práce, místo výkonu práce, případně smluvená mzda (pokud ji mají smluvenou) apod. Firma B převezme veškeré mzdy těchto pracovníků, vše běží dál, průměry, všechno jako by byli pod firmou A, akorát že jejich zaměstnavatelem už je firma B. O všem dalším, co nemají smluvené už pak rozhoduje nový zaměstnavatel.
      Převod těchto zaměstnanců pod firmu B se musí provést i na sociálce a jejich zdravotních pojišťovnách. Sami zaměstnanci nerozhodují o tom, zda pod firmu B půjdou nebo ne. Pokud pod ni nechtějí, musí se dohodnout na ukončení nebo dát výpověď (bez odstupného).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).