Daňové přiznání a příjem z akcií

• (neregistrovaný)

27. 3. 2011 18:41

Dobrý den, prosím o radu. V průběhu loňského roku jsem začal v malém obchodovat s akciemi,  zisk je ca 1200Kč. Jinak mám jen příjem ze závislé činnosti (zaměstnanec). Mzdová účetní po sdělení, že budu mít tento typ ostatních příjmů, odmítla roční zúčtování řešit s tím, že si mám podat daňové přiznání. Dávám to do ostatních příjmů s tím, že si ale nejsem jistý, jestli tento typ příjmu v uvedené výši (do 6000kč?), který je jediný kromě mzdy, není osvobozen od daně. A druhý dotaz - zda doplatek daně ve výši pod 100kč se skutečně platí nebo je promíjen. Děkuji Vám za odpověď a jsem s pozdravem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 3. 2011 18:00

bez přezdívky

Dobrý den,

pokud Vaše příjmy (nikoliv zisk) z jakékoliv činnosti nad rámec závislé činnost nepřekročily 6 000 za rok, nemusíte podávat daňové přiznání, čímž jsou tyto příjmy de facto osvobozeny. Podmínkou je, že jste u zaměstnavatele (zaměstnavatelů) podepsal prohlášení k dani (a máte tedy nárok na roční zúčtování prováděné zaměstnavatelem).
      Vycházíme zde z § 38g odst. 2 zákona o daních z příjmů.

Příjmy z obchodování z cennými papíry (budou-li zdaněny) budete uvádět mezi příjmy dle § 10 zákona o daních z příjmů. Jde o příjmy dle § 10 odst. 1 písm. b), nevztahuje se tedy na ně osvobození do 20 000 Kč za rok, které lze uplatnit u příjmů z příležitostných činností (§ 10 odst. 1 písm. a).

Na Vaši další otázku lze nalézt odpověď v ustanovení § 38b zákona o daních z příjmů, dle kterého se daň nepředepíše a neplatí, nepřesáhne-li 200 Kč; nebo celkové zdanitelné příjmy nepřesáhly u fyzické osoby 15 000 Kč (což ovšem neplatí např. pro situaci srážení zálohy na daň zaměstnavatelem.)

S přátelským pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).