Jak odepsat auto a phm

• (neregistrovaný)

7. 11. 2008 16:44

Prosím, poraďte mi jak mám odepsat auto a jak phm, jsem nováček, auto jsem koupila tento týden a nevím kam zajít, kde to nahlásit apod. Děkuji Ilona

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 11. 2008 18:44

anonym (neregistrovaný)

Re: jak odepsat auto a phm
      1) Určitě jako první je zaregistrování auta a úhrada zákonného pojištění.
      2) Jste OSVČ? Bude auto zařazeno do obch. majetku nebo chcete uplatňovat náhrady? Jste plátcem DPH?

• 7. 11. 2008 20:26

Olda (neregistrovaný)

Auto jste jistě přihlásila v evidence vozidel a dostala SPZ. Pokud je máte pro podnikání ( předpokládám OSVČ - daňová evidence), musíte je zařadit do hmotného majetku a určeným způsobem daňově odpisovat po dobu 5-ti let. Spotřebované PHM jde přímo do daňových výdajů. Pozor však, pokud budete auto využívat i k soukromým účelům, musíte na konci roku upravit základ daně o podíl odpisů i PHM pro soukromé účely.

• 7. 11. 2008 20:37

Olda (neregistrovaný)

ještě druhý způsob - auto nebudete zařazovat a jako daňový výdaj si uplatníte tzv. kilometrovné - pravděpodobně až na konci roku - vypočet pevná sazba + cena PHM za 1 km Ddle pokunu D - průměrné ceny pohonných hmot pro podnikatele. V tomto případě si již nemůžete uplatňovat žádné jiné výdaje (opravy, servisní kontroly...) Chce to propočítat, co bude výhodnější. Obecně se dá říst, že pokud najedete ročně hodně km pro podnikání a auto nebude vyžadovat opravy, bude výhodnější tento způsob.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).