Re: přiajtá platba - záloh. fa do zahran
Já myslím, že směšujete 2 pojmy:
1. Zálohu na zdanitelné plnění
2. Dílčí plnění při poskytování služby na základě smlouvy o dílo.
Ad 1.
U záloh na zdanitelné plnění je třeba ještě oddělit zálohy na dodání zboží a na poskytnutí služby. ZDPH totiž v § 21/6 říká, že zdanitelné plnění se při poskytnutí služby považuje za uskutečněné dnem poskytnutí služby nebo dnem vystavení DD, podle toho co nastne dříve - zdaňovat tedy zálohy na služby s místem plnění v ČR je nesmysl, protože Vám zákon rovnou umožňuje vystavit DD, ačkoli služba ještě nebyla fakticky poskytnuta.
U záloh na dodání zboží s místem plnění v ČR je to jak uvádíte - tedy zdaníte ke dni přijetí platby a po dodání vystavíte běžný DD, na kterém provedete vyúčtování zdaněné zálohy podle § 37/3.
Ad 2.
Pokud poskytujete službu na základě smlouvy o dílo a odběratel Vám v průběhu provádění díla hradí určité ve smlouvě dohodnuté částky, nejedná se o zálohy na zdanitelné plnění, ale o dílčí plnění ve smyslu § 21/7 a hlavně § 21/10 ZDPH. K těmto dílčím plněním vystavujete běžné DD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 11. 2008 8:52
Prosím o radu - navazuji na dotaz ze dna 16.10.2008-zúčtování záloh kde se paní ptala na doklady o přijaté platbě do Německa - na tyto zahraniční uhrazené zálohy se nevystavují doklady o přijaté platbě - nenastalo zdan. plnění. Ale když se vystavuje záloha v ČR a je uhrazena tak se vystaví doklad o přijaté platbě a zboží se také třeba dodává až po úhradě zálohy a není to možné účtovat do jedoho měsíce z hlediska odvodu DPH. My máme třeba tři zálohové faktury - vystavíme doklady o přijaté plabě a až třeba za dva měsíce se vystavuje konečná faktura kde DUZP je vlastně až na konci při předání díla. Možná jsem to špatně pochopila. Můžete mi prosím napsat § zákona o DPH. Moc dějkuji.