Přiajtá platba - záloh. fa do zahraničí-

• (neregistrovaný)

10. 11. 2008 8:52

Prosím o radu - navazuji na dotaz ze dna 16.10.2008-zúčtování záloh kde se paní ptala na doklady o přijaté platbě do Německa - na tyto zahraniční uhrazené zálohy se nevystavují doklady o přijaté platbě - nenastalo zdan. plnění. Ale když se vystavuje záloha v ČR a je uhrazena tak se vystaví doklad o přijaté platbě a zboží se také třeba dodává až po úhradě zálohy a není to možné účtovat do jedoho měsíce z hlediska odvodu DPH. My máme třeba tři zálohové faktury - vystavíme doklady o přijaté plabě a až třeba za dva měsíce se vystavuje konečná faktura kde DUZP je vlastně až na konci při předání díla. Možná jsem to špatně pochopila. Můžete mi prosím napsat § zákona o DPH. Moc dějkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 11. 2008 18:46

Marek (neregistrovaný)

Re: přiajtá platba - záloh. fa do zahran
      Já myslím, že směšujete 2 pojmy:
      1. Zálohu na zdanitelné plnění
      2. Dílčí plnění při poskytování služby na základě smlouvy o dílo.

Ad 1.
      U záloh na zdanitelné plnění je třeba ještě oddělit zálohy na dodání zboží a na poskytnutí služby. ZDPH totiž v § 21/6 říká, že zdanitelné plnění se při poskytnutí služby považuje za uskutečněné dnem poskytnutí služby nebo dnem vystavení DD, podle toho co nastne dříve - zdaňovat tedy zálohy na služby s místem plnění v ČR je nesmysl, protože Vám zákon rovnou umožňuje vystavit DD, ačkoli služba ještě nebyla fakticky poskytnuta.
      U záloh na dodání zboží s místem plnění v ČR je to jak uvádíte - tedy zdaníte ke dni přijetí platby a po dodání vystavíte běžný DD, na kterém provedete vyúčtování zdaněné zálohy podle § 37/3.

Ad 2.
      Pokud poskytujete službu na základě smlouvy o dílo a odběratel Vám v průběhu provádění díla hradí určité ve smlouvě dohodnuté částky, nejedná se o zálohy na zdanitelné plnění, ale o dílčí plnění ve smyslu § 21/7 a hlavně § 21/10 ZDPH. K těmto dílčím plněním vystavujete běžné DD.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).