Zahraniční pracovní cesty

• (neregistrovaný)

10. 11. 2008 9:57

Prosím o radu.Účtuji firmu-fyzická osoba zabývající se dopravou.
    Vykazuje zahraniční pracovní cesty.Valuty si nenakupuje v bance ale dává mu je jeho syn který je řidič.
    Účtovala jsem to tak, že jsem to přepočetla na české Kč a vyplatila z české pokladny.Na posledním školení jsem se dověděla že to tak nesmí být a že to finanční přad při kontrole může úplně vyhodit z daňových nákladů.Konzultovala jsem to s majitelem firmy a ten to chce řešit osobním vkladem valut do valutové pokladny, ze které já bych ty prac.cesty vyplácela.
    Je to takto možné aby se to u fyzické osoby řešilo ?
    Prosím poraďtě mi, nevím si rady !!!!!!!
    Hana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 11. 2008 11:02

anonym (neregistrovaný)

Re: Zahraniční pracovní cesty
      Proč by to FU vyhodili? Cestovní náhrady lze vyplatit i v jiné měně. Pro přepočet je nutno použít kurz ČNB ze dne nástupu na pracovní cestu.

• 10. 11. 2008 11:22

Hana (neregistrovaný)

Byla jsem na školení a tam ni právnička řekla, že v účetnictví musí být nákup valut ,z banky nebo směnáryn, jinak je to problém.Byla to právnička z Prahy, která se cestovníma náhradami zabývá.

• 10. 11. 2008 11:43

anonym (neregistrovaný)

Ptroblém je v tom, pokud se valuty nakupují od osoby, která není oprávněna ke směnárenské činnosti. Ale nevidím problém ve vyplácení CN v jiné měně, než v jakých je nárok dle zákona §§ 183 a 184 ZP).
      Pokud by to měl být problém, pak nemusím znát vše, ale ráda bych věděla proč?
      Pro zahraniční pracovní cesty nejsou stanoveny pro OSVČ žádné odchylky ve srovnání se zaměstnanci a tedy pro podnikatele platí totéž, co pro zaměstnance.

• 10. 11. 2008 12:00

Hana (neregistrovaný)

Ta právnička mi prostě řekla, že to takto jak jsem to dělala tak nemůže být a že prostě není jiná možnost než mít v účetnictví nákup valut a že nic jiného neexistuje.byla to svétázná dáma, řekla ne díle o tom nediskutovala.Tak si fakt nevím rady.

• 10. 11. 2008 12:12

anonym (neregistrovaný)

Nechci zpochybňovat informace, které vám tato právnička na školení podala. Já se domnívám, a řekla bych, že i zákon mi dává za pravdu, že pokud valuty nevyplácíte, nebudete mít ani jejich nákup. Pokud by jste vyplácela valuty, které jsou nakoupeny od syna podnikatele, pak je to problém a takto to rozhodně být nemůže. Možná měla tuto situaci na mysli ona právnička.
      Ale vyplacení CN v Kč lze a to i za zahraniční pracovní cestu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).