DIČ na faktuře

• (neregistrovaný)

10. 11. 2008 15:46

Mohu si na faktuře přijaté, která neobsahuje moje DIČ, toto doplnit vlastní rukou nebo otiskem razítka nebo musím žádat o doplnění dodavatele?
    Pokud vystavuji fakturu za prodej služeb a odběratel, plátce DPH, mi v objednávce ani jinak neuvedl svoje DIČ je mou povinností toto uvádět?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 11. 2008 21:53

Milan (neregistrovaný)

Re: DIČ na faktuře
      Moc prosím o Vaše názory!!!
      V ZDPH §28 se píše co musí obsahovat daňový doklad nikoliv kdo musí udaje vyplnit. Ovšem jsem si vědom, že za daňový doklad zodpovídá ten kdo ho vystavil. Tak si nevím rady. Nejsem účetní.
      Předem děkuji za reakce.

• 11. 11. 2008 19:42

Marek (neregistrovaný)

Re: DIČ na faktuře
      Moc se tím netrapte, protože občas je potřeba udělat nějaké nestandardní řešení. Odpověděl jste si v podstatě sám. ZDPH v § 28 stanoví, jaké náležitosti má mít běžný daňový doklad. Pokud Vám ho někdo vystaví bez DIČ a Vy si ho tam dopíšete, jde o daňový doklad s uvedenými náležitostmi a není možné, aby ho správce daně zpochybňoval. Pokud si vystavovatel ve svém účetnictví ponechá doklad bez DIČ - jeho problém. A ještě poznámka na závěr: Evropský soudní dvůr již několikrát rozhodl, že nárok na odpočet má plátce i v těch případech, kdy nemá z různých důvodů daňový doklad, ale prokáže, že se plnění v jeho prospěch uskutečnilo. Tak daleko bych to tedy nehnal ale dopsání DIČ je prkotina. My Češi máme sklony k dotahování některých předpisů do byrokratické absurdnosti a je třeba se tomu bránit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).