Re: Jsem student, jak zdanim 500.000 Kc?
Pokud jste během roku žádný jiný příjem neměl, tak můžete u tohoto zaměstnavatele do 15. února požádat o roční zúčtování daní. Podepisuje se na prohlášení. Doložíte potvrzení o studiu za oba semestry a odečte se vám sleva na poplatníka i sleva na studenta za celý rok. Daň je 15 %.
Proč by musel podávat přiznání, když podepíše prohlášení?
DPP za 500000? Hodinový plat 3333Kč?
Prosím vás, čím a kde se dá legálně vydělat 500000 Kč na dohodu o provedení práce? Jelikož DPP může být max. 150 hodin ročně, tak mi vychází, že na půl mega musíte mít hodinovou sazbu 3333 kč/hod. Můžete prozradit, jakou specializaci máte, že už jako student máte tak pohádkové výdělky? Nic ve zlém, přeju vám to, ale ráda bych se inspirovala...
V lednu si podáte roční zúčtování - pani na FU Vám s tím učitě ráda poradí - myslím to upřimně, chodím vždy s problémy za pracovnicemi FU a vždy poradí.
Jak jsem viděla, tak spousta Vám závidí - já Vám to přeji. Určitě jste vzdělaný a dělal jste práci, kterou asi nezvládne každý.
Ivčo, já nezávidím, já mu to naopak přeju, stejně jako vy. Ale opravdu by mě zajímalo, jako činností se dá za 150 hodin vydělat takovej balík peněz, které většina lidí nevydělá ani za celej rok na plný pracovní poměr, 8 hodin denně, 5 dní v týdnu...
A já bych se zase vážně rád dozvěděl, jak se to dělá formálně. Klepal jsem se, když jsem brigádníkům dával 500 Kč na hodinu (šlo o kvalifikovanou práci), aby se v tom nějaký všeúředník nerejpal a nenutil dopojistit SP a ZP, a tady vidím, že jiní si s tím nelámou hlavu vůbec.
já jsem tedy z výše odpovědí nezaznamenala žádnou závist, spíše lehké pobavení či údiv :) Petře25, soustavná činnost nemá s DPP nic společného. Jde jen o to, aby DPP u jednoho z-ele nepřesáhla 150 hodin v roce. Odměna by měla být "přiměřená" odvedené práci. Otázkou samozřejmě zůstává, co je to přiměřená ... No, pokud by se jednalo např. o daňové poradenství, tam u daň.poradce 3.000/hod. je odměna přiměřená, ale troufám si tvrdit, že "náš" student tyto služby neposkytuje, pak je otázkou co dělá - třeba SW, co já vím, to jsou také dobře placené služby ? Nebo jiné služby či zaměstnání, o kterých se nám ani nezdá...Tak, studentíku, hodně štěstí a dobře zainvestujte - pokud to nebyl ovšem žert či vpich do vosího hnízda :-D
Uff, zajimave reakce :) Nicmene dekuji za info, velice uzitecne.
co se tyce odmeny - jen strucne. Je to o neco mene nez pul milionu a jedna se o vysoce odbornou cinnost (laicky programovani) pri vyvoji softwarove aplikace pro chemicky prumysl. Budeme opet v teto republice koukat skrz prsty na nekoho kdo nabizi neco, co jini neumi a na druhe strane existuje nekdo, kdo mu za to zaplati? :) Doufam, ze ne.
Hluboce smekám před někým, kdo dokáže naprogramovat softwarovou aplikaci za zhruba 3 týdny a ještě k tomu pro chemický průmysl. Jestli se jedná o nějaké řízení výroby , tu zodpovědnost bych nechtěla mít. Můžu vědět v čem jste programoval?
Přeji stálé zdraví.
;o) presne. v nasem state lidi jeste nejsou zavedeny na neco takoveho. hold nekdo ma na to hlavu a vydela si a nekdo muze u pasu sledovat jezdici hrnecky. nekdo i kdyz je chytrej tak to nevyuzije a chodi nekam na par hodin a pak se flaka.
pracuju od svych 15 let, mam SS, VŠ, ... ted mi je 28 a lecktery znamy procedi skrz zuby, proc delam 15 hodin denne. jestli uz toho nemam dost. ;o) mam, ale prace me bavi a delam pro to, aby byl videt nejaky vysledek.
hold si tu budeme muset zvyknout, ze nekdo vydela mesicne jako nekdo za 10 let.
co se tyce IT, atd. tak hold svet je globalni a fakt uz neni problem vydelat na stredni skole nejaky ten milion mesicne. chce to jen byt sikovny a byt na dobrem miste v pravy cas s tou pravou myslenkou. klidne i kravinou.
jestli nekomu rika neci Iphone, tak neni nad to se u apple zaregistrovat, naprogramovat uplne jednoduchou aplikaci napr na vydavani nejakych zvuku, poskytnout na app store za smysnych par centru a kdyz vam to stahne po celem svete par milionu lidi, aby se jen tak koukli, tak mate par milionu doma. ;o)
dobrý den, taky jsem si se zájmem početla.. protože jsem podělávka a takovou dohodu kdyby po mně někdo chtěl tak bych !bobkovala" :)) Každopádně přeji také, když někdo umí tak umí... to by se mělo vždy cenit.... jen se připravte na to, že se může stát, že někdo ze sociálky nebo zdravotního do toho může rýpnout:))
přeji hezký den
zam-ec odvedl práci a za kolik, to si musí před všemi kontrolami obhájit zam-tel (asi se skutečně jedná o velmi odbornou práci, která je takto placená)
(teď je na MÚ, aby měla vše řádně podpisy podloženo, aby při kontrolách nedělali její nadřízení "mrtvého brouka")
Petře25, z kterého roku jsou ty judikáty ...Jde o to, jak si to umíte obhájit, opakovaná činnost není na závadu, definice DPP v ZP je jasná, pokud se jedná o odměnu, stanovuje zaměstnavatel, pokud se jedná o tak specifickou činnost, kterou uvedl student, nevidím v tom problém. Měla jsem DPP v 3/2007 na Poradenství při založení firmy za 210.000 na 50 hodin, tj.4.200/hod. a sociálka ani necekla, protože by musela napadnout výši odměny a to je dosti diskutovatelné, to samé bude i se studentem. Nesmíte se držet u zdi a citovat staré judikáty, vím, že to myslíte dobře, ale ne vždy platí to, co platilo před pár lety, i když se jedná o judikát.
pozn. tu DPP jsem měla tak, že jsem ji jen účtovala, ne, že bych ty peníze pobrala :-))
O změnách v zákoníku vím, judikáty jsou staré, ale jeden nikdy neví...
Okresní soud a posléze též Nejvyšší správní soud potvrdily správnost rozhodnutí ČSSZ ve věci rozhodnutí o účasti na nemocenském pojištění (z které vyplývá povinnost odvádět pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti). Firmy argumentovaly tím, že se jednalo o činnost na základě dohody o provedení práce, z které nevyplývá účast na nemocenském pojištění. Soudy však shodně dospěly k názoru, že předmětné DPP jsou ve skutečnosti PP nebo DPČ.
* Gynekolog na DPP (rozsudek z 8.11.2006): „Z obsahu dohod o provedení práce, uzavřených mezi MUDr. K. K. a stěžovatelkou a z předložených mzdových listů MUDr. K. vyplývá, že tento vykonával pro stěžovatelku činnost v poměru, který má jednoznačně obsah pracovního poměru.“ … „Neodpovídající je předmět sepsaných dohod - odborný garant pro gynekologii, neboť jde o druhově vymezenou práci, a nikoli pracovní úkol, který by byl určen individuálními znaky, jakož i forma sjednané odměny - hodinová či týdenní mzda.“
* Lektorka angličtiny na DPP: „Z uvedených skutkových zjištění učinily oba správní orgány závěry, že dohoda o provedení práce je v rozporu s ustanovením zákoníku práce, neboť výuka angličtiny je činnost, kterou zaměstnavatel běžně zajišťuje v rámci svého provozu zaměstnanci, kteří jsou vůči ní v pracovním poměru, nebo jsou na základě dohod o pracovní činnosti. Dospěly proto k závěru, že dohoda o provedení práce je neplatná.“ … „Zároveň oba správní orgány hodnotily právní úkon učiněný paní … a zaměstnavatelem jako pracovní smlouvu, neboť mezi účastníky byl sjednán druh práce, místo výkonu práce i den nástupu do práce. Z tohoto důvodu rozhodly o účasti paní … na nemocenském pojištění.“ … „Na základě výše uvedených skutečností dospěl soud k závěru, že v daném případě právní úkon učiněný účastníky nebyl dohodou o provedení práce. Dle názoru soudu listina ze dne 4. 1. 1999 nejvíce odpovídá dohodě o pracovní činnosti.“
Opakuji, jak si obhájíte a přidávám, jak znáte zákon. My máme v DPP sjednaný: Pracovní úkol, rozsah, odměnu, dalším ujednání cestovní náhrady - žádný druh práce, místo výkonu práce, den nástupu do práce. Musíte dodržovat právní náležitosti dohody o provedení práce, pak se nemůžete divit, když stanovíte druh práce, místo výkonu práce i den nástupu do práce, že soud rozhodne tak jak rozhodne.
Na oplátku cituji z komentáře k ZP 2008 - DPP lze uzavřít na výkon práce či prací, není-li jejich rozsah větší než 150 hodin v kal.roce. Přitom není rozhodující, jde-li o charakter práce, která má povahu jednorázového úkolu, či jde-li o opakující se činnost. Toto rozlišení je věcí zadavatele pracovního úkolu.
kteří jsou vůči ní v pracovním poměru,
>>>nebo jsou
>>>na základě dohod o pracovní činnosti. Dospěly proto k
>>>závěru, že dohoda o provedení práce je neplatná.“ …
>>>„Zároveň oba správní orgány hodnotily právní úkon
>>>učiněný paní … a zaměstnavatelem jako pracovní
>>>smlouvu,
>>>neboť mezi účastníky byl sjednán druh práce, místo
>>>výkonu
>>>práce i den nástupu do práce. Z tohoto důvodu
>>>rozhodly
>>>o účasti paní … na nemocenském pojištění.“ … „Na
>>>základě výše uvedených skutečností dospěl soud k
>>>závěru, že
>>>v daném případě právní úkon učiněný účastníky nebyl
>>>dohodou o provedení práce. Dle názoru soudu listina
>>>ze
>>>dne 4. 1. 1999 nejvíce odpovídá dohodě o pracovní
>>>činnosti.“
>>Opakuji, jak si obhájíte a přidávám, jak znáte zákon.
>>My máme v DPP sjednaný: Pracovní úkol, rozsah,
>>odměnu,
>>dalším ujednání cestovní náhrady - žádný druh práce,
>>místo výkonu práce, den nástupu do práce. Musíte
>>dodržovat právní náležitosti dohody o provedení práce,
>>pak
>>se nemůžete divit, když stanovíte druh práce, místo
>>výkonu práce i den nástupu do práce, že soud rozhodne
>>tak
>>jak rozhodne.
>>Na oplátku cituji z komentáře k ZP 2008 - DPP lze
>>uzavřít na výkon práce či prací, není-li jejich
>>rozsah
>>větší než 150 hodin v kal.roce. Přitom není
>>rozhodující,
>>jde-li o charakter práce, která má povahu
>>jednorázového úkolu, či jde-li o opakující se činnost.
>>Toto
>>rozlišení je věcí zadavatele pracovního úkolu.
>
>Jistě, judikáty jsou z doby platnosti starého ZP, kde
>byla DPP posuzována úplně jinak. Navíc ani není
>povinnost sjednat DPP piísemně, i když na výše psanýrozsah
>práce a výši odměnu je to jistě lepší.
a pájovi můžete věřit, pája je právník :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 11. 2008 19:43
Dobry den,
jsem student, dostanu za praci na DPP odmenu 500.000 Kc. Zamestnavatel za me odvede zalohu na dan (nevim presne kolik to je %). Podepisu prohlaseni. Muzu dostat nejak cast te zalohy zpet? Platba bude uskutecnena jeste tento rok (prosinec). Nemam zadne jine prijmy, pouze toto. Diky moc zkusene danare za odpoved.