Re: Přečerpaná dovolená
Vy jste mu proplatili něco, na co neměl nárok, takže dle mého názoru už nemáte pohledávku z čeho strhnout (z dobírky mzdy), takže Vám bude dlužit. Jen nezapomeňte, že místo dovolené měl neplacené volno a tím pádem by měl za toto období hradit 13,5% ZP.
Paní Katko, já se v tom ztrácím, mohla byste mi to prosím názorně rozúčtovat? Nebo jak mám postupovat? Do mezd mi to přidat nelze, protože jeho hrubá mzda je 0,- a mínusová položka mi tam zadat nejde, tudíž to musím účtovat přes ostatní pohledávky, ale nějak nevím, postup ani účty!
Tak jsem si to zkusila propočítat:
tzn., že by mi zaměstnanec vrátil do pokladny 752,-- za přečerpanou dovolenou? - prosím jak zaúčtovat tuto vratku!
a zároveň bych vystavila pohledávku na zaměstnance na ZP za 2 dny neplaceného volna, v tomto případě z HM 8000,-- = 70,-- Kč
Na jaké účty zaúčtovat toto?
A ještě bych měla zaúčtovat závazek i na ZP?
Ještě jsem se s tímto nesetkala, tak opravdu potřebuji laické nakopnutí! Teda spíše i dokopnutí!
Pokud nemáte jiné zaměstnance a nemůžete účtovat s minusem na účtech, pak jedině zápisy obrátit a účtovat s plusem. (např. 331/521, 336/524, 336/331, 342/331)
Pokud máte jiné zaměstnance, pak bych si tím netrápila hlavu. O mínusové položky se Vám zkorigují ty plusové. Celkové saldokonto účtu 331 po úhradě mezd za minulý měsíc Vám vyjde pohledávka přesně toho člověka, co dluží a to tak dlouho, dokud Vám nezaplatí.
Jen takový nápad: má vyúčtované všechny služební cesty, vráceny všechny provozní zálohy, vráceny případné poskytnuté půjčky apod.? Pokud nikoliv, pak bych se snažila si pohledávku z 331 započíst proti závazku z výše uvedených možností.
Vratku 732,- Kč zaúčtovat 211/331.
Paní Katko, moc děkuji!
Takže, když to shrnu, budu účtovat takto:
předpis vratky dovolené -- 521/331 -752,--
úhrada vratky dovolené -- 211/331 752,--
předpis ZP za dny NV -- 331/336 70,--
úhrada ZP za dny NV -- 211/331 70,--
Mělo by to být takto správně a všechno?
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 11. 2008 10:40
Zjistila jsem, že si zaměstnanec o 2 dny vybral více dovolené, než na kolik měl nárok. Jelikož je už 2 měsíce nemocný, nemůžu mu to ani strhnout z výplaty.
Prosím, jak mám zaúčtovat vrácení dovolené + odvody v pohledávkách?
Vyplacená částka za přečerpanou dovolenou vychází 752,-- kč.