Dar na investici - nezisková organizace

• (neregistrovaný)

11. 11. 2008 11:28

Dobrý den,

prosím o radu. Jsme nezisková organizace. Nevím jak zúčtovat poskytnutý dar od nadace na auto za cenu celkem 65.000,- Kč. My jsme zaplatili 25.000,- a oni 40.000,- (faktura je vystavena na celou částku).
    Zatím mám zaúčtováno:
    042/321 65.000,-
    022/042 65.000,-
    321/221 25.000,-
    Ale nevím, na jaký účet těch 40.000,- (jestli celé na účet 682 nebo 901). A jakým způsobem se bude odepisovat, jestli bude odpis z částky 25.000,- na 551/082 a zbytek odpisu na 901/682. Nebo je nějaký jiný způsob? Nevím, jestli jsem to dobře pochopila z knihy.

Díky moc za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 11. 2008 12:18

Katka S. (neregistrovaný)

Re: Dar na investici - nezisková organiz
      Co máte napsané v darovací smlově? Že dostanete peněžní dar na nákup vozidla? Podle toho to dáme dohromady. Odepisovat auto budete normálně, jen teď záleží na tom, jak je napsaná darovací smlouva a podle toho se bude účtovat na 682 nebo 901.

• 11. 11. 2008 12:24

Katuš (neregistrovaný)

Ano, darovací smlouva je "na částečnou úhradu nákladů spojených s pořízením nového osobního vozidla ve výši 40.000,-".

• 11. 11. 2008 12:25

Katuš (neregistrovaný)

Ale oni tu částku zaplatí sami, není to přes nás - že by nám dali dar na částku a pak my to pak celé zaplatili...

• 11. 11. 2008 12:56

Katka S. (neregistrovaný)

Vyhláška 504/2002 říká v § 18 Vlastní zdroje
      (1) Položka "A.I.1. Vlastní jmění" obsahuje ...... Položka obsahuje i dotace, pokud byly přijaty jako zdroj pořízení dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku. Dále se zde uvádí hodnota bezúplatně nabytého dlouhodobého nehmotného a hmotného odpisovaného majetku snížená o oprávky, hodnota bezúplatně nabytého neodpisovaného majetku, pokud je bezúplatně nabytý majetek určen na činnost účetní jednotky. ........
      - protože dar od nadace není dotace (tak je jen od orgánů státní správy - ministerstva, městské části, ...), tak mi to padá na 682.
      Ještě bychom to mohli postavit na tom bezúplatně nabytém majetku, ale to pravda vlastně není, protože jste to auto bezúplatně nezískali (to by ho musela koupis ta nadace a pak by darovací smlouva byla na věcný dar). Část auta zaplatíte Vy.
      Osobně bych tedy o těch 40 tis. Kč účtovala na 682 a pak postupně auto odepisovala na 551.
      A to, co udělali, že zaplatili rovnou dodavateli auta, to taky není košér, protože darovačka byla na finanční dar, Vy jste ty peníze ale neviděli, .... Vím, že to tak některé nadace dělají (mám pocit, že třeba Nadace Charty 77), ale akorát v tom účetnictví dělají guláš.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).