Dobrý den, mám problém a potřebuji od Vás nutně radu. Od 1.3.2010 jsem registrován jako OSVČ. Plánuji pracovat jako Obchodní zástupce, kde budu zprostředkovávat služby za provizi. Kloudně jsem ještě nezačal podnikat. Já hlupák jsem se při registraci na CRM dobrovolně přihlásil i k placení silniční daně. Bohužel auto ani k podnikání nevyužiji a je to v tuto chvíli zbytečné. Dnes mi přišel dopis z Finančního úřadu, že mi včera 23.3. bylo přiřazeno DIČ asi nejspíš na základě té silniční daně. Mám nyní ještě 30 dnů na odvolání se. Nechci být plátcem DPH a zároveň i tu silniční daň bych platil zbytečně. Mohu se tedy nějakým způsobem v ramci 30 dní odvolací lhůty odvolat, odhlásit se od silniční daně a zrušit registraci k DPH ??? Nebo se tedy mám raději připravit, že to nepůjde dříve než po 12 měsících a začít se učit jednoduché účetnictví??? Pokud to půjde zrušit, mohli by jste mi nastínit jakým způsobem??? Děkuji moc za radu a za pomoc. :'(
A na CRM jste se přihlásil k DPH a k silniční dani?
DIČ dostane každý podnikatel ... je to prostředek ke komunikaci s finančním úřadem. Plátci DPH jej navíc musí uvádět na všechny doklady. Neplátci jej neuvádí nikam, krom všeho co jde na finanční úřad.
Přihlášení k silniční dani neznamená povinnost ji platit ... jenom je nutné podat na konci roku nulové přiznání ...
Takže teď jenom otázka zda jste se přihlásil i k DPH?
Ne, žádnou přihlášku k DPH jsem pro finanční úřad nevyplňoval.
Na CRM jsem vyplnil jen, že se podle par. 33 přihlašuji k:
- k dani z příjmů fyzických osob
- k dani silniční ode dne 1.3.
- k dani z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků ode dne 1.3.
Právě že se paní úřednice při kontrole formuláře zarazila, že chci platit silniční daň a zeptala se, zda se dobrovolně chci k tomu přihlásit, tak jsem řekl, že ano, protože jsem předpokládal využití auta pro podnikání.
K DPH tam je v závorce uvedeno, že přílohou je přihláška k DPH a já jsem žádnou přihlášku pro FÚ nevyplňoval a tudíž mám za to, že nejsem plátcem DPH a mohu jako OSVČ v klidu, pokoji a míru na konci roku uplatnit zdanění svých příjmů paušálem????
Děkuji za reakce na moje dotazy a za odpovědi, ale já s podnikáním začínám a když mě přišlo DIČ, tak jsem z toho byl docela dost nešťastný, protože jsem myslel, že mě kvůli té silniční dani chtějí vést jako plátce DPH. Popravdě jsem ani nevěděl, že již každý podnikatel má automaticky přiděleno DIČ. V okruhu blízkých nikdo takový není. A tak jsem se raději zeptal někoho, kdo o tom něco ví než abych potom nevědomky měl potahanice s úřady....
Domnívám se, že informace o DIČ přijde až když se přihlásíte k dalším daním. Pokud jste přihlášen jen k dani z příjmů fyzických osob tak nic neposílají.
Poznámky: pokud chcete zjistit k jaké jste registrován dani není nic jednoduššího než zavolat svému spráci daně na FU - ten to musí vědět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 3. 2010 17:48
Pokud se zaregistruji k dph z duvodu odstavce 11, kdy chci vyvazet sluzby do zemi EU,
coz je nutne od 1.1.2010, jsem omezen nejakou lhutou pro pripadne zruseni registrace k platbe dph (pri dobrovolne registraci to je 12 mesicu)?