Pohledávky

• (neregistrovaný)

11. 11. 2008 12:49

Zdravím všechny chytré hlavičky a prosím o radu.
    Účtuji firmu zabývající se nákupem a inkasem pohledávek. Účtuji klasickým způsobem, tedy na č.ú.315 a rozdíl mezi úplatou postupníka a úhradou dlužníkem účtuji na č.ú.668. Samozřejmě vedu podrozvahové účty o pohledávkách, což není podstatné ale pro můj dotaz. Majitel firmy chce účtovat úplaty za pohledávky na č.ú. 568 a úhrady od dlužníků celé na č.ú.668, protože to jeho bývalá paní účetní také tak účtovala.
    Prosím o radu, zda je toto možné, já jsem žádné takové informace nikde nenašla, a samozřejmě takové účtování značně ovlivní daňový základ i obrat firmy. Děkuji moc a moc Ilona

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 11. 2008 15:24

anonym (neregistrovaný)

Re: Pohledávky
      Pokud nakupujete pohledávky, pak účtujete např. 315/325 nebo 378/379. Rozdíl mezi úhradou a pohledávkou zaúčtujete na účet např. 668. Tedy váš postup je správný.
      To, co navrhuje majitel, je účtování při postoupení pohledávky, ale to není váš případ. Takto by jste účtovala, kdyby jste dále tyto pohledávky postoupila.

• 11. 11. 2008 16:36

Ilona (neregistrovaný)

Děkuji moc za radu. Jak mám ale postupovat, jestliže firma vlastní pohledávky jako postupník a u některých se rozhodne k prodeji, a já je mám zaúčtované na 315. Potom logicky tedy musím přeúčtovat úplatu na 5xx a celý zisk z prodeje na 6xx? A kdy toto můžu udělat? V momentě kdy se firma rozhodne k prodeji pohledávky, nebo až když ji skutečně prodá? Děkuji mnohokrát

• 11. 11. 2008 18:23

anonym (neregistrovaný)

Pokud postoupíte nakoupenou (t.j. cizí) pohledávku, pak ke dni postoupení (dle smlouvy) zaúčtujete na 546/3xx a 3xx/646.
      Jelikož postupujete cizí pohledávku, z pohledu DPH se jedná o plnění osvobozené bez nároku na odpočet dle § 54 odst. 1 písm. u) = úplatné postoupení pohledávky postoupené jiným subjektem, a toto bude uvedeno v DaP k DPH na ř. 530 a případně 540. Do řádku 540 uvedete, pokud se jedná o příležitostnou činnost.
      Co se týká daňové uznatelnosti účtu 546, pak do výše postouopené částky (do výše částky na účtu 646) jde o daňový náklad. Nad výnos z postoupení jde o nedaňový náklad.
      Příklad:
      pohledávku jste nabyli za 100,00, postoupíte za 80,000
      Pak 546.D/315 80,00 daňový náklad
      546.N/315 20,00 nedaňový náklad
      378/646 80,00 daňový výnos

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).