Re: Mzdové listy - svátky
To záleží na tom, jaký mzdový list vedete.Každý ML je jiný a také každý program jej tvoří jinak.V postatě je svátek uváděn v náhradách mzdy, pokud se čerpá dovolená a je současně svátek, tak náleží dovolená, která se ale za ten den svátku neodečítá,pokud je svátek v S nebo N a není to pracovní den, tak se nikam neuvádí, jako neuvádíte S,N.Když je to v době nemoci, vykazuje se nemoc.
Tak jinak, vám jde o to, jak to má být správně.
Tak tedy:Povinné náležitosti mzdového listu stanoví v § 38j ZDPř. Další náležitosti mzdového listu nejsou povinné, ale jejich účelnost lze dovodit ze zákonů upravujících sociální zabezpečení, zdravotní pojištění, nemocenské pojištění a výpočet průměrného výdělku pro pracovněprávní účely .
Bohužel ne :-) Stále nevím, o co Vám jde. A otázka "kdy se do svátků dny započítávají" je nesrozumitelná. Např. já mám na mzdovém listě uváděné kal. dny v měsíci, po které byl pojištěn (např. když nastoupil 1.9. a pracoval celé září, je pojištěn 30 dní, když nastoupil 15.9. je pojištěn jen 16 kal. dní, kal. dny nemoci v tom měsíci, kal. dny mateřské dovolené, rodičovské dovolené, nepl. volna a absence. Může tam být uvedeno, kolik odpracoval dnů, kolik dnů měl dovolenou. Dále tam může být uvedeno, kolik odpracoval hodin, kolik hodin byl svátek, kolik hodin neodpracoval z důvodu dovolené apod.
Tak jinak, mám mzdový list za celý rok po měsících, na něm je řádek svátky. Za jakých podmínek bude bude tento řádek růst? Ještě tam je například nemoc a ta bude růst podle délky nemoci, když bude zaměstnanec na nemocenské od 5.1.2008 do 10.1.2008, tak se mu na řádku pro nemoc za leden napíše 6. Ale podle čeho určím ty svátky? Myslím si, že rostou, pokud svátek připadne na pracovní den a zaměstnanec kvůli tomu nenastoupí do práce.
Řádek svátky (dny) vám bude růst tam, kde vám na řádku (náhrada mzdy za svátek) rostou peníze. Taže máte-li např. měsíční mzdu a za svátek mzdu nekrátíte, tak u tohoto zaměstnance žádné svátky mít nebudete, ten, co dostává náhradu mzdy, bude mít vyplněnou kolonku jak ve dnech, tak v hodinách, tak v penězích.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 11. 2008 16:26
Dobrý den,
může mi prosím někdo vysvětlit, jak se na mzdových listech započítavají svátky? Co když se svátek kryje s nemocí, dovolenou nebo víkendem? Mám v tom malinko zmatek.
Děkuji.