Katastr - přednost zápisu

• (neregistrovaný)

11. 11. 2008 17:52

dobrý den, prosím, mám dva dotazy:
    1) je možné zhatit zápis vlastnictví na katastru? tj. když v jednom dni podám návrh na výmaz exekuce a poté smlouvu o převodu vlastnictví k nemovitosti, je možné, že se exekuce sice vymaže, ale v průběhu vyřizování kupní smlouvy se do porcesu "vetře" nějaká jiná exekuce, třeba finančák nebo sociálka? je možné případně nějak ošetřit?
    2) v tomto případě, kdy se dělá "zároveň" výmaz exekuce a změna vlastníka, může být v kupní smlouvě prohlášení, že na nemovitosti neváznou žádné dlouhy atd...tj kdyz exekuce sice jeste formalne je, ale nez se zapise novy vlastnik, uz bude vymazana..nebo jak jinak formulovat?
    predem děkuji komukoliv, kdo je ochoten poradit!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 11. 2008 7:53

p. (neregistrovaný)

Re: katastr - přednost zápisu
      KÚ zapisuje v pořadí v jakém jsou mu smlouvy doručeny

než se podá návrh na změnu vlastnictví a je vyznačena plomba tak tam samozřejmě může přijít cokoliv dalšího

• 12. 11. 2008 8:59

hanka (neregistrovaný)

já myslela okamžik, kdy je návrh podán, jestli i pokud je plomba, může někdo (FU, sociálka) "předběhnout". nebo katastr zásadně a bez výjimek dle pořadí?
      a jak je to s tou kupní smlouvou...může v ní současný vlastník prohlásit, že na nemovitostech neváznou žádné závazky, i když ještě není vymazána exekuce, jen je podán návrh na její výmaz?

• 12. 11. 2008 9:23

p. (neregistrovaný)

myslím že pokud je plomba tak se s tím už nedá hýbat - ale počkejte na další názory

vymazaní exekucí trvá dlouho - kvůli exekutorům, a je lepší ji mít vymazanou dřív než tam vložíte kupní smlouvu

já osobně bych hlavně neplatila kupní cenu dokud bych neviděla čistý list vlastnictví

• 12. 11. 2008 9:33

hanka (neregistrovaný)

jak dlouho trvá výmaz exekucí? myslela jsem, že když mi exekutor dá potvrzení o zaplacení dlužné částky a návrh na výmaz, že poté už žádný problém nemůže nastat!?????????,
      bohužel dluh je placen částečně z kupní ceny, takže tato částka nijak ošetřena nebude :(zbytek kupní ceny až bude nový vlastník zapsán na čistém lv....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).