Re: péče o osobu
xxxx
Pokud byste chtěla pečovat o osobu blízkou (ne jako OČR, tzv. paragraf), zkuste se mrknout na www.mpsv.cz, nahoře na liště si klikněte na Sociální služby, a pak vlevo ve sloupci skoro dole je Stručný průvodce zákonem o sociálních službách. Nic stručnějšího mne momentálně nenapadá, jinak tady ve vyhledávači i pod zkratkami POB, ale pozor, od 1.1.2007 byla podstatná změna (příspěvek již nedostává ten, kdo pečuje, ale ten, o kterého je pečováno a další "drobnůstky").... to jsem si dovolila zkopírovat ze své odpovědi někdy před rokem. Ale dívala jsem se, na mpsv.cz to stále visí. Hlavní problém tam bude, aby osoba, o kterou je pečováno měla myslím stupeň II, aby se Vám to počítalo na důchod. Bude to asi chvíli trva, tak se do toho dejte zavčas - než se zadaří posoudit zdravotní stav osoby, o kterou je pečováno. Když pobíráte podporu, tak jste důchodově pojištěná, ale to asi nebudete pobírat zas tak dlouho. Já jsem s péčí skončila letos v únoru, ale nemám pocit, že by to dále "nešlo"..
Mám letošní zkušenost, doporučuji, aby dědeček zažádal ještě tento měsíc, celý proces je sice zdlouhavý, ale maminka dostala příspěvek na péči vyplacený zpětně od měsíce, ve kterém jsme žádost podali. Podáváte na Městském úřadu s rozšířenou působností, sociálním odboru, komise provede šetření na místě, obvodní lékař na základě zpráv od odborných lékařů vypracuje zprávu, revizní lékař situaci posoudí a rozhodne, o jaký stupeň závislosti se jedná a jak vysoký příspěvek bude (od 2000,- do 8000,-).
Ještě mě napadlo - pokud deděček je méně pohyblivý, např. používá francouzské hole, mohl by si zažádat o průkazku ZTP, pak byste měla nárok na příspěvek na benzín, což dělá 6.000,- Kč ročně - zatím, snad to nezruší. Je k tomu také třeba vyjádření lékaře a zkoumá to revizní lékař.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 11. 2008 11:00
Dobrý den,
jsem nezaměstnaná, pobírám podporu. Bydlím s dědečkem, kterého stále vozím po lékařích, straám se o něho. Jak je to s péčí o něho? Lze ještě žádat na sociálce? Slyšela jsem, že od 2008 už to nejde. A pokud to jde, počítala by se mi tato doba péče do důchodového pojištění? A jak se mi to do důchodového pojištění počítá, když jsem na úřadu práce a pobírám podporu? Děkuji