Tuzemská faktura v EUR a DPH

• (neregistrovaný)

13. 11. 2008 15:53

Dostali jsme od CZ firmy fakturu za zprostředkování, kde je vyčísleno základ DPH 10 000,- EUR a DPH 19% 1 900,- EUR. K úhradě 11 900 EUR. My budeme účtovat v Kč a platit EUR.
    Na fa je uveden kurz ČNB 23,875. Musí být na fa vyčísleno i v Kč, nebo stačí ten kurz?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 11. 2008 16:00

nn (neregistrovaný)

Re: Tuzemská faktura v EUR a DPH
      Ano,musí být uveden ZD i DPH v Kč.Uvedení kurzu pro přepočet je nedostačující.

• 13. 11. 2008 19:20

Ilona (neregistrovaný)

Já jen poznatek z praxe. Máme jak dodavatelské, tak i odběratelské faktury v eurech, já dopisuji podle dat na fakturách kurzy dle ČNB i přepočty částek ručně. Kontroly z FÚ Liberec, Jablonec nic nenamítají a shledávají toto v pořádku.

• 13. 11. 2008 19:23

Naty (neregistrovaný)

Tak to buďte ráda, že máte tak shovívavé FÚ.Já mám zkušenost úplně jinou,proto všechny takové doklady vracím a žádám jejich doplnění dle zákona o DPH.:o)

• 14. 11. 2008 8:45

Barbara (neregistrovaný)

---
      Dodavatel je povinen dle zákona - §28/2l - uvádět na dokladu částky v Kč. Má to přeci logiku, odběratel si může nárokovat shodnou částku jakou odvedl dodavatel. Pokud na dokladu je uveden jen kurz, tak nikdy nemůžete přesně vědět, jak vypadá u dodavatele částka daně - tj. jakým způsobem zakrouhluje.

• 14. 11. 2008 14:36

Marek (neregistrovaný)

Údaj o základu daně a dani musí být u daňového dokladu na tuzemské zdanitelné plnění uvedeny české měně, stanovuje to přímo § 26/1 v poslední větě. Přepočet z cízí měny na českou provádí vždy ten, kdo uskutečňuje zdanitelné plnění tedy dodavatel a to ke dni povinnosti přiznat daň (viz. § 4/4 ZDPH), a to tím kurzem, který používá (pevný, denní), v tomto případě je to ke dni vystavení daňového dokladu nebo ke dni poskytunutí zprostředkovatelské služby, podle toho co nastalo dříve (viz. § 21/6/a ZDPH). Odběratel může za splnění obecných podmínek nárokovat DPH na vstupu max. do výše uvedené na DD. Fakturu mu vraťte k předělání, protože nesplňuje náležitosti DD a budute mít problém s odpočtem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).