Re: dlouhodobý a drobný majetek
a můžu to do teto doby ponechat tak jak jsem uctovala a od nyni, tak jak pisete vy, nebo to mam zpetne predelat? jeste nerozumím tomu časovému rozlišení, můžete vysvetlit? dekuji moc
Ve směrnici máme 20tis - 40tis vše jako drobný majetek s odpisy na 24měsíců. 4tis - 20tis do spotřeby,ale při roční uzávěrce musím porovnat obrat a hodnotu takto nakoupeného majetku zaúčtovaného do spotřeby,pokud maejetek ve spotřebě přesáhne procento uvedené ve směrnici pak musím část majetku ze spotřeby vystornovat a zaúčtovat na 381 a do spotřeby až příští rok.
Jest-li budete nově od dalšího roku je jen na Vás.
Pokud překročíte určitou hranici, účtuje se jako o zásobách 112/501 a 501/381 v dalších letech. Někdo to používá , pro mě je snadnější odpisovat. A jestli předělávat - to záleží skutečně jen na Vás, ale vždy od počátku roku stejně. Hlavně napsat dobře směrnice a tom jak budete účtovat.
My máme ve směrnici uveden způsob odpisu dle pořizovací ceny takto: 1)4000-20000Kč - jednorázový odpis, 2)20000-40000Kč - 90% odpis v roce pořízení, 10% v roce následujícím. Praktikujeme to tak, že ze skladu v průběhu roku 1)do spotřeby 501xx/132 2)90% 501yy/132 a 10% 022/132 a na konci roku zůstatek na 022 převedeme 381/022.
Takhle určitě ne. Dle vyhlášky 500/202 §9,g se o drobném (4 - 20000) účtuje jako o zásobách, žádnej jednorázovej odpis. Na majetkových účtech (022), se účtuje také úplně jinak. Pro časové rozlišení se používá 55/08, nikoli 381 a jako poslední učet 132 byl co pamatuji pro zboží.
V oblasti účtování podnikatelských subjektů se pohybuji asi 15 let, věřte, že jsem toho viděl hodně, ale způsob účtování popsaný účastníkem této diskuse, který se označuje skratkou M, jsem ještě nikdy nespatřil.
Já jsem původně zamýšlel reagovat na informace napsané ve výše uvedeném příspěvku nějakým logickým a smysluplným vyjádřením, ale to prostě snad ani nelze.
Proto pouze úpěnlivá prosba:
Prosím všechny rozumné účetní, aby o majetku nikdy neúčtovali takovým způsobem jaký popisuje pan nebo paní M.
Hezký den přeje
bubu
Tak mi prosím poraďte, tento způsob účtování je ve firmě zavedený už asi 6let. Pracuji tu rok a brala jsem to za zavedené a tudíž správné. Popíšu Vám to podrobněji. Firma nakupuje zboží za účelem prodeje, ale má jiné podnikatelské činnosti kde toto zboží pokud je na skladě také využívá ale v tom směru, že toto zboží je stále majetkem firmy. Jak zaúčtovat třeba zboží nad 20tis. který použije do sestavy nějakého zařízení ale stále je majetkem firmy?
Jsem ráda za Vaše reakce a děkuji za každou dobrou radu.
bubu zdraví M
Pokud vycházím z obecně znaváné definice, že zboží jsou produkty, které nakupuji a v nezměněné formě prodávám odběratelům. Pak bych nákup zboží účtoval Md 132 dal 321, výdej zboží ze skladu 504/132 a prodej odběrateli 311/604.
Ve chvíli, kdy nakoupíte materiál, který použijete do nějaké sestavy (pod pojmem sestava chápu něco co vyrábíte) - pak bych o nákupu materiálu účtoval při pořízení MD 112 Dal 321, při výdeji materiálu Md 501 dal 112. Předpokládám, že to co vyrábite je určeno k prodeji a pak bych při způsobu účtování o zásobách způsobem A účtoval naskladnění hotového výrobku MD 123 Dal 613. Prodej výrobku odběrateli Md 311 dak 601 a vyskladnění výrobku ze skladu 613/123. Pokud ke konci roku není výrobek zcela hotov - je rozpracován. není zcela nedokončen, pak bych účtoval o nedokončené výrobě MD 121 Dal 611.
Omlouvám se, ale už jdu spát. Pokud máte zájem o další moje rozumy můžeme pokračovat v diskusi, nebo mi můžete napsat na mail.
Dobrý večer, ráda bych se vrátila k mému dotazu a ověřila přesně zaúčtování. Pokud vypracuji směrnici tak jak píšete, bude to vypadat takto?
1) 4.000,- - 20.000,- do spotřeby 501/321(211)
2) 20.000,- - 40.000,-(odpisy na 2 roky) 022/321,551/082
3) nad 40.000,- (odpisy podle plánu) 022/321,551/082
Máte na to analytiku? a prosím v jakém zákoně je uvedeno bod 2)
? koukala jsem na tu vyhlášku 500/2002 a moc z toho moudra nejsem. u všech tří bodů musí být majetek dobu použití delší než 1 rok? děkuji za trpělivost i za odpověď
K bodu 1) Spodní hranice 4 000,--Kč je v podstatě zbytečná. V účetních směrnicích by se mohlo napsat, že samostatné movité věci v pořizovací ceně do 20 0000,--Kč považuje účetní jednotka za drobný hmotný majetek a účtuje o něm jako o zásobách. Vámi uváděné účtování 501/321 je v pořádku- pokud účtujete o zásobách způsobem B. Jestliže účtujete způsobem A pak by účtování bylo při pořízení drobného hmotného majetku 112/321 a při uvedení drobného hmotného majetku do užívání 501/112.
K bodu 2 a 3 menší vysvětleni:
§ 7 odst. 3 písm. b) vyhlášky 500/2002 chce říci asi tohle: z účetního hlediska jsou za dlouhodobým hmontným majetekem vykazovaným v rozvaze jako samostatné movité věci, sam. movité věci ....s dobou použitelností delší než 1 rok od výše ocenění určené účetní jednotkou. To znamená, že účetní jednotka si sama může určit od jaké pořizovací ceny bude hmotný majetek považovat z účetního hlediska za dlouhodobý. Pokud si vy stanovíte, že ta hranice bude 20 001,- Kč je to plně ve vaší kompetenci a je to v pořádku. Ve chvíli kdy řeknete, že od 20 001 je to dlouh. hmotn. majetek - musíte tento majetek účetně odpisovat a to dle Vámi předpokládané doby použitelnosti. Pokud se rozhodnete, že majetek v pořizovací ceně 20 001 až 40 000 budete odpisovat 24 měsíců, je to v pořádku (ale v žádném zákoně není stanoveno, že to musí být zrovna 24 měsíců - zase záleží pouze na Vás jak se rozhodnete).
Osobně však z účetního hlediska považuji za nejsprávnější způsob odpisování dlouhodobého majetku - ve Vašem případě majetku v pořizovací ceně od 20 001,--Kč (čili i majetku v PC např. 25 000 stejně jako majetek v PC např. 100 000) dle odpisového plánu stanoveného pro každý jednotlivý majetek samostatně dle skutečné předpokládané doby použitelnosti každého jednotlivého majetku.
Hezký den přeje
bubu
Ještě pár drobností k účtování:
1. pořízení majetku 042/321
2. zařazení majetku do užívání 022/042
3. účetní odpis majetku 551/082
Rozhodně by bylo dobře, aby odpisy majetku v pořiizovací ceně od 20 001 do 40 000 byly účovány na jiný analytický účet než odpisy majetu v pořizovací ceně 40001 a vyšší. A to hlavně z důvodů daňových. Ale to je zase na trošku delší vysvětlování.
Tentokrát se mi snad podaří, aby se zobrazila u tohoto příspvěvku i moje mailová adresa. Pokud budete mít zájem o další můj pokus Vám poradit - klidně napiště.
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 11. 2008 8:54
dobrý den, chtěla bych se ujistit. majetek ve firmě účtuji jako dlouhodobý 022/042 nad 40.000,- a drobný od 3.000,- do 40.000,- Kč do spotřeby. Ted si nejsem jista, zda je to dobre, protoze jsem se docetla že drobný majetek se ještě rozděluje na odpisovany napr. 10.000,- a do spotreby od 3.000 do 10.000,-. Co je tedy správně? Mám chybu, pokud účtuji pouze 2 skupiny majetku a ne 3? děkuji moc