Re: prohlášení popl zpětně a srážková da
Hlavně to pro Vás přináší problémy
Když neměl jiného zam-tele, proč si tedy daň.prohl. nepodepsal hned?
Toto ustanovení by mělo ze zákona vypadnout - snad každý při nástupu ví, že má nebo nemá podepsané někde jinde - tak jaképak dopisování po několika měsících.
Akorát Vám přidělá problémy a starosti.
převzala jsem to, u HPP měla přechozí účetní Prohlášení pořešené, ale u některých DPP to zřejmě uniklo pravděpodobně kvůli tomu, že byl pracovník zároveň OSVČ. Kdyby podepsal zpětně prohlášení, tak mu tento příjem vstupuje do daňového přiznání zrovna tak jako zaplacená daň a předpokládám, že je to pro něj výhodnější. Já to chci opravit. Mám představu jak ty dvě DPP přeúčtovat, ale už ne tak moc, jak vyrovnat srážkovou a zálohovou daň vůči FÚ.
Stačí požádat FÚ o převod těch dvou srážkových daní z účtu kam se platí srážková na účet zálohové daně a v ročních zúčtování za firmu s tím počítat, že je to na FÚ na jiných účtech než na jaké bylo ve skutečnosti poukázáno??
Myslím ale že se do toho zamotávám, protože kdyby měl podepsané, neplatil by žádnou daň v té době.... :-(
převzala jsem to, u HPP měla přechozí účetní
>Prohlášení pořešené, ale u některých DPP to zřejmě uniklo
>pravděpodobně kvůli tomu, že byl pracovník zároveň OSVČ.
>Kdyby podepsal zpětně prohlášení, tak mu tento příjem
>vstupuje do daňového přiznání zrovna tak jako zaplacená
>daň a předpokládám, že je to pro něj výhodnější. Já to
>chci opravit. Mám představu jak ty dvě DPP přeúčtovat,
>ale už ne tak moc, jak vyrovnat srážkovou a zálohovou
>daň vůči FÚ.
>Stačí požádat FÚ o převod těch dvou srážkových daní z
>účtu kam se platí srážková na účet zálohové daně a v
>ročních zúčtování za firmu s tím počítat, že je to na
>FÚ na jiných účtech než na jaké bylo ve skutečnosti
>poukázáno??
>Myslím ale že se do toho zamotávám, protože kdyby měl
>podepsané, neplatil by žádnou daň v té době.... :-(
Nesouhlasím s názorem Jany, že obyčejný člověk nemůže vědět...a že je to věc účetní. I "obyčejný člověk" by měl vědět něco ohledně svých daní, přinejmenším se může účetní zeptat co a jak. Skutečně není povinnost účetní každého nahánět k podpisu. Je ale fakt, že je lepší se toho pracovníka zeptat zda podepíše či nepodepíše, protože když si on pak později vzpomene, že mohl podepsat a dojde Vám to podepsat za několik měsíců, je to pak pro účetní složitější. Zpětné podepsání má teď už význam jen když by zařazením těchto příjmů a daní z těchto příjmů do zúčtování mohla být uplatněna nějaká daňová sleva, na jejíž uplatnění by jinak nedošlo. Pokud ale má člověk příjmy takové, že byla využita veškerá sleva, pak už nemá cenu zpětně předělávat srážkovou daň na zálohovou, protože žádná další sleva už uplatněna být nemůže a 15% zůstává 15% (dřív byla šance, že místo 15% srážkové daně se dostane do daňového pásma, kde bylo jen 12%, což teď už neexistuje).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 11. 2008 9:24
Dobrý den, vím, že lze Prohlášení poplatníka podepsat i zpětně nejpozději do 15.2. roku následujícího po uplynütí zdaňovacího období a týká se to i situace, kdy byla daň zúčtována jako srážková. Tzn. že když jsem letos poplatníkovi zúčtovala dvě DPP ve výši 2x 5000 a srazila srážkovou daň, může mi podepsat do 15.2. 2009 Prohlášení poplatníka, kdy uplatní slevy za rok 2008, když neměl v době DPP žádného zaměstnavatele. Má někdo prosím zkušenosti jak to ve skutečnosti zaúčtovat v účetnictví, co to všechno obnáší?
Děkuji Bára