Re: Daňový bonus
1. musíte mít podepsané daň.prohl. a uplatňovat daň.zvýhodnění na dítě (doložit k tomu vše potřebné)
2. mzdu za listopad ještě nemůžete mít spočítanou, tak vůbec nevíte, zda budete mít alespoň 4000 Kč/hrubého/měs. - můžete onemocnět, mít neplac. volno apod. (to je podmínka pro vyplac. daň.bonusu na dítě/děti)
Máte to dítě (děti) zapsané v prohlášení, doložené potvrzení od manžela, že on zvýhodnění neuplatňuje, případně potvrzení o studiu dítěte, pokud je mu nad 18 let? Pokud je vše v pořádku, pak zaměstnavatel bonus vyplatit musí, pokud v měsíci vyděláte aspoň 4000 hrubého. Účetní vůbec nemusí zajímat, zda celkem za rok vyděláte či nevyděláte aspoň 48000. Je to totiž přesně naopak. Pokud v měsíci vyděláte aspoň 4000 hrubého, bonus náleží a pokud se po skončení roku ukáže, že jste 48000 nevydělala, pak už tento vyplacený bonus Vám nikdo nevezme, nevracíte ho. Naopak kdyby Vám ho nevyplatila v tom měsíci a pak se ukázalo, že jste na 48000 nedosáhla, už ho ani nedostanete.
Dělá to na mne dojem, že se možná účetní urputně brání vyplacení bonusů, protože se na jí ně nedostává ze sražených záloh a musela by o ně žádat FÚ.A to je práce navíc. To jí ale v žádném případě neomlouvá a vy trvejte na svém nároku.Třeba by na ní platilo, když by jste jí řekla, že víte, že nárok máte a pokud vám nárok neuzná, že požádáte FÚ o pomoc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 11. 2008 11:56
Již jsem se tu ptala, navazuji na svůj dotaz. Mám pol.prac.úvazek 20/hod týdně mzdu 5000měs, nastoupila jsem 1.11. a nechtějí mi vyplatit daňový bonus. Přitom ještě podnikám a v pohodě dosáhnu na daný limit 6x8000 příjem za rok. Mají na to právo, nevyplatit mi daňový bonus? Děkuji