Re: dotaz na JEDNATELE a Statutáry od 1.
taky jsem psal tazatelce na mejl, zda by mi mohla upřesnit, případně poslat oskenovaný článek, abych si rozřířil vědomosti, ale už se neozvala,tak nevím.
děkuji všem, kteří reagovali. Dokument, ze kterého jsem vycházela, jsem naskenovala. Prosím pošlete mi mail, na který Vám mohu dokument poslat.
Děkuji
Jiřina
>>>>ahoj všem na diskusi. Moc prosím o pomoc s
>>>>následujícím dotazem: Dostal se mi do ruky nějaký
>>>>Bulletin, v
>>>>němž je článek, týkající se témata Jednatelé s.r.o. a
>>>>změny od 1.1.2008. Zde je mimo jiné uvedeno, že dle
>>>>obchodního zákoníku musí být již od 1.1.2001 na výkon
>>>>této
>>>>funkce uzavřen jakýkoli "obchodně-závazkový
>>>>vztah"(např. mandátní smlouva, smlouva o výkonu
>>>>funkce...).
>>>>Doslova se zde říká, že "človíček, který vykonává v
>>>>obchodní společnosti jakoukoli činnost, spojenou s
>>>>výkonem
>>>>funkce statutárního orgánu, musí mít uzavřen na tuto
>>>>činnost obchodně-závazkový vztah". Dále že "není
>>>>možné,
>>>>aby človíček za výkon těchto funkcí nebral žádné
>>>>peníze jen proto, že firma nemá momentálně
>>>>finance".Dále že
>>>>"Nikdo firmu nenutí vyplácet tyto finance, ale musíte
>>>>o nich účtovat a odvádět povinné odvody včetně
>>>>zdravotního pojistného"... Připadá mi to trochu
>>>>přitažené za
>>>>vlasy, 99% jednatelů vykonává pro společnost další
>>>>práce, na které má uzavřený pracovněprávní vztah. ale
>>>>toto????????????? Dále moc prosím, věděl by někdo,
>>>>zda
>>>>by
>>>>se to případně vztahovalo i na prokuristy? Předem
>>>>díky
>>>
>>>Je to blábol, už termín "človíček" svědčí o úrovni
>>>autora.
>>>
>>>Hezký den!
>>
>>==nějaký Bulletin, == ???
>>Je možno upřesnit včetně autora? Díky
>
>taky jsem psal tazatelce na mejl, zda by mi mohla
>upřesnit, případně poslat oskenovaný článek, abych si
>rozřířil vědomosti, ale už se neozvala,tak nevím.
Dobrý večer,
v dnešní době může psát kdokoliv cokoliv, což vítám obecně, ale v případě textu, který si hraje na text odborný, je to nevhodné. Ale když jsou lidi, kteří za takové texty platí..........
Uvedený text je psán autorem, který se domnívá, že dozorčí rady jsou statutární orgány, plete si účinnost a platnost, libuje si v používá několikanásobných vykřičníků, je na štíru s gramatikou, nechápe rozdíl mezi obchodní firmou a vlastní společností, netuší jaký je rozdíl mezi mzdou a příjmem etc.
Podstata jeho článečku je recyklace názoru JUDr. Marie Salačové, že jednatelé musí být odměňováni. Tento silně menšinový názor má tak již druhého zastánce, který tuto "myšlenku" veřejně hlásá.
Osobně se kloním k většinovému názoru, že žádný obecně závazný právní předpis neukládá, že jednatel musí být odměňován.
O tom, že autor asi nic netuší ani o daních, svědčí např. jeho tvrzení na str.3, že různých benefitů (auto, závodní stravování, příspěvek na dovolenou) může využívat jen zaměstnanec v pracovně právním vztahu. To je nesmysl. ZDP si nehraje na pracovně právní vztahy, ale v § 6/2 si pro účely ZDP definuje pojmy "zamětnanec" a "zaměstnavatel" odchylně od zákoníku práce.
Já bych autorův příspěvek vzal na vědomí jako určitou kuriozitu a dál bych to neřešil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 11. 2008 14:10
ahoj všem na diskusi. Moc prosím o pomoc s následujícím dotazem: Dostal se mi do ruky nějaký Bulletin, v němž je článek, týkající se témata Jednatelé s.r.o. a změny od 1.1.2008. Zde je mimo jiné uvedeno, že dle obchodního zákoníku musí být již od 1.1.2001 na výkon této funkce uzavřen jakýkoli "obchodně-závazkový vztah"(např. mandátní smlouva, smlouva o výkonu funkce...). Doslova se zde říká, že "človíček, který vykonává v obchodní společnosti jakoukoli činnost, spojenou s výkonem funkce statutárního orgánu, musí mít uzavřen na tuto činnost obchodně-závazkový vztah". Dále že "není možné, aby človíček za výkon těchto funkcí nebral žádné peníze jen proto, že firma nemá momentálně finance".Dále že "Nikdo firmu nenutí vyplácet tyto finance, ale musíte o nich účtovat a odvádět povinné odvody včetně zdravotního pojistného"... Připadá mi to trochu přitažené za vlasy, 99% jednatelů vykonává pro společnost další práce, na které má uzavřený pracovněprávní vztah. ale toto????????????? Dále moc prosím, věděl by někdo, zda by se to případně vztahovalo i na prokuristy? Předem díky