Neplátce DPH -DIČ na faktuře

• (neregistrovaný)

14. 11. 2008 21:57

Jsem neplátce DPH - mám na faktuře uvádět své DIČ?
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 11. 2008 11:08

Kamila (neregistrovaný)

Re: neplátce DPH -DIČ na faktuře
      Pokud Vám jej FU přidělil, pak jej samozřejmě uvádět můžete, nicméně já bych volila variantu:

A) uvádět DIC ale výrozně vedle uvést "NEJSEM PLÁTCE DPH !!!"
      nebo
      B) DIČ raději neuvádět

• 15. 11. 2008 17:57

Jana (neregistrovaný)

to s vámi nesouhlasím DIČ nemají pouze plátci DPH, DIč by měli mít správně přidělni všichni podnikatelé, to jako byste říkali,že se nemusí uvádět IČO,IČO vám přidělil ŽÚ a DIČ zase FÚ,takže se musí uvádět čísla obě.

• 15. 11. 2008 18:43

ZdenaR (neregistrovaný)

To s Vámi, paní Jano, nesouhlasím:-) Který předpis ukládá neplátci, aby na svých dokladech uváděl DIČ? Domnívám se, že v případě neplátce jde o údaj nadbytečný. Připojuji se k paní Kamile: buď DIČ neuvádět, nebo zvýraznit text, že není plátcem DPH.

• 16. 11. 2008 12:10

bubu (neregistrovaný)

Dle mého názoru údaje, které je podnikatel povinen uvádět na faktruře jsou popsány v § 13a odst. 1 zák. č. 513/1991 Sb. (obchodní zákoník) cit: "Každý podnikatel je povinen na všech objednávkách ...a fakturách uvádět údaj o své firmě, jménu nebo názvu, sídle......a identifikačním čísle..." Protože v uvedeném § není DIČ uvedenou jako povinný udaj na faktuře tak tento údaj podnikatel (neplátce DPH) nemusí nemusí na faktuře uvádět.

Jiná je ovšem situace u podnikatele - plátce DPH. Pro podnikatele - plátce DPH je možno chápat obchodní zákoník jako zákon obecný a zákon od DPH jako zákon speciální. Protože zákony speciální mají přednost před zákony obecnými je povinnen podnikatel - plátce DPH dodržovat zákon o DPH a v tom případě je na daňových dokladech (záměrně nepoužíván obecný pojem faktura) povinen uvádět i DIČ.

Hezký den přeje

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).