Jaký bude nárok na dovolenou?

• (neregistrovaný)

15. 11. 2008 9:06

Prosím o radu...vím,že se to tady probírá velmi často,ale i přesto....
    nová zaměstnankyně byla na rodičovské dovolené a 6.10. nastoupila do naší firmy....jaký bude její nárok na dovolenou - 3/12 nebo pouze 2/12? Od 22.12. bude mít firma firemní dovolenou,tak si potřebuji ujasnit jaký bude její nárok na dovolenou.Kdyby pracovala až do konce roku,tak by odpracovala včetně placených svátků 63 dní,ale jelikož bude ta firemní dovolená tak je neodpracuje....a odpracuje pouze 55 dní...

3.11. nastoupil další zaměstnanec - tam bude nárok 1/12 nebo 2/12 -podle mne 1/12....
    Prosím o potvrzení,zda postupuji správně.

Rovněž jsem se na této diskuzi dočetla,že pokud zaměstnanec nastoupil např. 3.11. a před tím neměl navazující pracovní poměr,tak že za ten měsíc nemá nárok na dovolenou.....je to tak?
    Předem děkuji za rady a odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 11. 2008 10:47

Kamila (neregistrovaný)

Re: jaký bude nárok na dovolenou?
      dle mého názoru jsou dy čerp.dovolené a svátky považovány za výkon práce (viz. § 40, Nařízení vlády č. 108/1994 Sb., kterým se provádí zákoník práce a některé další zákony). Proto bych je zahrnovala do odpracované doby. Zaměstnankyni s nást.6.10 vznikne nárok za kalend.rok. Vč.dovolené a svátků uvádíte 63 dní , podle mě, pokud má standartní prac.dobu, jen 61 dní ?! V obou případech počet přesahuje 60 dní. Poměrná část dovolené se počítá na dvanáctiny. Za 11-12/2008 bych vyměřila 1/12 za každý měsíc,za říjen pak alikvotní část z 1/12 (= 20/12/31 x (26 kal.dní pr.poměru v říjnu), tedy 1,5 dne. Celkem 4,5 dne za2008. Dovelenou může čerpat i dříve pokud je předpoklad, že jí dovolená za kal.rok vznikne. Zde předpoklad je, proto bych nechala dovolenou čerpat v rozsahu max.4,5 dne. Pak musí do práce nebo pokud jí z důvodu firem.volna pracovat neumožníte, měla by dostat náhradu mzdy, protože by šlo o překážku v práci na straně zaměstnavatele (neumožnili jste ji pracovat).
      Zaměstnanci z 3.11, vznikne dovolená za odprac.dny, tedy za každých 21 odprac.dnů 1 den (opět se do 21 dnů zahrnují i svátky či čerpání dovolené). Pokud bude řádně pracovat, vznikne mu nárok na 2 dny. V rámci firem.volna bych mu proto nechala 2 dny vyčerpat, zbytek by musel do práce nebo dostat firmou placené volno, jak jsem uváděla u 1.případu zaměstnankyně po dovolené. Až budete dělat výplaty už budete vědět zda nárok na 2 dny měl či ne.

• 15. 11. 2008 11:28

yy (neregistrovaný)

>dle mého názoru jsou dy čerp.dovolené a svátky
      >považovány za výkon práce (viz. § 40, Nařízení vlády č.
      >108/1994 Sb., kterým se provádí zákoník práce a některé
      >další zákony). Proto bych je zahrnovala do odpracované
      >doby. Zaměstnankyni s nást.6.10 vznikne nárok za
      >kalend.rok. Vč.dovolené a svátků uvádíte 63 dní , podle mě,
      >pokud má standartní prac.dobu, jen 61 dní ?! V obou
      >případech počet přesahuje 60 dní. Poměrná část dovolené
      >se počítá na dvanáctiny. Za 11-12/2008 bych vyměřila
      >1/12 za každý měsíc,za říjen pak alikvotní část z 1/12
      >(= 20/12/31 x (26 kal.dní pr.poměru v říjnu), tedy 1,5
      >dne. Celkem 4,5 dne za2008. Dovelenou může čerpat i
      >dříve pokud je předpoklad, že jí dovolená za kal.rok
      >vznikne. Zde předpoklad je, proto bych nechala dovolenou
      >čerpat v rozsahu max.4,5 dne. Pak musí do práce nebo
      >pokud jí z důvodu firem.volna pracovat neumožníte, měla
      >by dostat náhradu mzdy, protože by šlo o překážku v
      >práci na straně zaměstnavatele (neumožnili jste ji
      >pracovat).
      >Zaměstnanci z 3.11, vznikne dovolená za odprac.dny,
      >tedy za každých 21 odprac.dnů 1 den (opět se do 21 dnů
      >zahrnují i svátky či čerpání dovolené). Pokud bude
      >řádně pracovat, vznikne mu nárok na 2 dny. V rámci
      >firem.volna bych mu proto nechala 2 dny vyčerpat, zbytek by
      >musel do práce nebo dostat firmou placené volno, jak
      >jsem uváděla u 1.případu zaměstnankyně po dovolené. Až
      >budete dělat výplaty už budete vědět zda nárok na 2 dny
      >měl či ne.

No tak to co jste poradila je pěkný nesmysl. Jestliže do konce roku odpracuje 60 dní, tak jí náleží celoroční výměra dovolené krácená za prvých 100 zameškaných dní o 1/12 a za každých dalších 21 dní o další 1/12. Protože to není nový zaměstnanec, ale paní po návratu z rodičovské dovolené. Otázka ale je, zda paní skutečně do konce roku odpracuje 60 dní, protože může mít ještě třeba ošetřování nebo být nemocná, takže nárok musíte podle toho pořád přepočítávat.
      >

• 15. 11. 2008 11:30

yy (neregistrovaný)

Ikdyž asi jssem to pochopila špatně já, - paní píše že nová zaměstnankyně - spíše by bylo dobré napsat, kdy paní nastoupila do pracovního poměru, takto je to trochu nejasné. potom by jste opravdu radila správně a já se omlouvám, ale při prvním čtení jsem pochopila, že rodičovskou čerpala už u nich.

• 15. 11. 2008 16:02

J (neregistrovaný)

Jestli opravdu PP začal 6.10.(nebyl to návrat z RD) tak pokud její předchozí PP netrval do 5.10. a do konce roku odpracuje alespoň 60 dnů (což splní),náleží jí poměrná část roční dovolené t.j.2/12 celoročního nároku.Pokud by její předchozí PP končil 5.10. byl by nárok na 3/12 celoročního nároku.
      U pracovníka, který nastoupil do PP 3.11. se bude nárok počítat za každých 21 odpracovaných dnů 1/12 celoročního nároku, protože do konce roku neodpracuje alespoň 60 dnů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).